image
Sursa foto: IPN.md

Crima de la Vulcănești: Avocații bărbatului împușcat mortal cer rexaminarea cazului

Avocații familiei lui Serghei Stoica, bărbatul împuşcat la 25 mai 2019, într-o gospodărie din satul Vulcăneşti solicită instanţei de judecată să respingă procedura simplificată în care patru din cei cinci inculpați sunt cercetați pentru huliganism şi cer ca această cauză să fie rejudecată în procedura generală.

Ion Mazur, avocatul familiei, a declarat astăzi că procurorii se prefac că nu observă complicitatea la omor a patru din cele cinci persoane implicate în această infracţiune. Cei patru sunt învinuiţi de acţiuni de huliganism, riscând astfel o pedeapsă de la 3 – la 7 ani de detenţie.

„Inculpaţii înţelegând că pot scăpa cu un termen simbolic de pedeapsă, au decis să recunoască în judecată unele aspecte ale acestei învinuiri de huliganism şi anume că s-ar fi exprimat necenzurat”, a declarat Mazur.

Acesta a precizat că instanţa de judecată a dispus ilegal examinarea cauzei în procedură simplificată, astfel fiind audiaţi doar inculpaţii şi pedeapsa urmând să fie redusă cu o treime. Inculpaţii nu recunosc faptele invocate în rechizitoriu, ci numai învinuirea parţială înaintată de procurori, de huliganism.

„În realitate cele cinci persoane au avut o înţelegere prealabilă să-l omoare pe Serghei Stoica, au pregătit armele, au urcat în automobil, au venit la destinaţie şi şi-au realizat intenţia de a omorî o persoană”, mai spune Ion Mazur.

Potrivit avocatului, drepturile clienţilor săi sunt încălcate în mod grav de procurori şi de instanţa de judecată. „Aceste încălcări ar putea sta la baza unei noi condamnări a statului RM la CEDO, pentru încălcarea art. 2 din Convenţie – dreptul la viaţă şi a art.6 – dreptul la un proces echitabil”, a mai spus Mazur.

Cel de-al doilea avocat, Svetlana Mazur, a reiterat că rechizitoriul conţine mai multe declaraţii ale martorilor, care vin să confirme că cei cinci au avut o înţelegere de a comite acest omor. Martorii au relatat că se aflau în faţa unui magazin şi că în urma unor neînţelegeri apărute între Serghei Stoica şi un iculpat, cel din urmă şi-a telefonat prietenii, iar ei au venit înarmaţi la fața locului. Toţi cinci au mers la domiciliul părţii vătămate cu o mașină, iar la scurt timp de acolo s-au auzit împuşcături.

Prezentă la conferinţă Olga Stoica a menţionat că a depus o plângere la procurorul general şi că a primit asigurări că acţiunile procorilor care investighează acest caz vor fi examinate. La momentul actual cauza este examinată de judecătoria Ungheni.

Patru din cele cinci persoane suspectate de infracţiune sunt cercetate în stare de arest la domiciliu şi doar bărbatul învinuit de omor este cercetat în stare de arest. Crima a avut loc în mai 2019, în timp ce concubinii se întorceau acasă. În ograda familiei au dat buzna cinci indivizi și au început să îl ia la pumni pe bărbat.

Olga Stoica, soția bărbatului decedat, spune că a încercat să-l apere pe soț, iar în cele din urmă a primit câteva lovituri și a căzut la pâmânt. Unul dintre suspecți, a împușcat în direcția bărbatului, iar acesta a decedat pe loc.

Evenimentul poate fi urmărit pe Jurnal.md.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: