image
Sursa foto: Privesc.eu

Andrei Năstase: Potențiala invalidare a alegerilor parlamentare din februarie 2019 ar însemna o veritabilă lovitură de stat

În cadrul unui interviu acordat portalului Tribuna, Andrei Năstase, liderul Platformei „Demnitate şi Adevăr”, s-a referit la evenimentele ce au marcat anul politic 2018, dar şi la situaţia politică actuală, inclusiv prin prisma alegerilor parlamentare.

T: Domnule Năstase, în 2018 aţi ieşit învingător în bătălia pentru funcţia de primar al capitalei. Ce semnificaţie credeţi că a avut această victorie?

A.N.: Foarte puternică. A fost primul moment în care s-a măsurat cu precizie

faptul că cetățenii Chișinăului și-au dorit cu adevărat schimbarea. Deși întreaga mașinărie de propagandă a regimului oligarhic a depus eforturi maxime pentru a scoate primar pe unul dintre cei doi preferați ai binomului Plahotniuc-Dodon, deși sondajele de opiniemincinoase invadaseră la acea vreme toate canalele media, iar

candidatul opoziției anti-oligarhice nu era cotat cu nici un fel de șansă, oamenii au ieșit și au votat ceea ce au crezut că este mai bine pentru ei și pentru familiile lor.

Semnificația votului a developat o realitate crudă. Ni se spune zilnic că în Republica Moldova se trăiește bine, că integrarea europeană este un obiectiv asumat la nivel de stat, dar oamenii simt în fiecare zi cum țara se îndreaptă într-o direcție greșită. Majoritatea a decis că nu se mai putea continua în același ritm, după aceleași reguli mafiote de administrare a Chișinăului și a Moldovei. Oamenii au demonstrat că dacă sunt uniți, nimic, absolut nimic nu le poate sta în cale după momentul în care au decis să se facă schimbarea. Chișinăuienii au demonstrat că se poate!

T: Care ar fi fost primele Dvs. acţiuni dacă vi se valida mandatul?

A.N.: În primul rând, aș fi trecut imediat la evaluarea legalității tuturor construcțiilor de pe teritoriul municipiului și prin dispoziția primarului aș fi revocat toate autorizațiile și certificatele de urbanism, emise ilegal prin scheme specifice mafiei imobiliare. În al doilea rând, aș fi format o echipă de inventariere și evaluare a întregului patrimoniu al orașului, mă refer la terenurile și clădirile municipale, precum și la activele entităților aflate în subordinea primăriei. Aceste prime acțiuni ar fi fost dublate de un audit financiar făcut la sânge și de curățarea aparatului de lucru din Primărie. Mă refer la funcționarii neprofesioniști, numiți politic și clientelar.

Eliberarea Primăriei Chișinău de flagelul corupției ar fi reprezentat prima etapă a activității mele. Nu aș fi putut demara un plan coerent de administrare a orașului decât după curățarea instituției de toate cele care au distrus Primăria și Chișinăul. Am spus și în campanie, cel mai recent raport al Curții de Conturi demonstrează acest lucru,situația din Primăria Chișinău a fost și este una absolutdezastruoasă. Doar neglijența criminală a unor bine cunoscuți funcționari ai primăriei și a consilierilor municipali numai în anul 2017 a adus orașului un prejudiciu colosal de peste 32 de miliarde de lei. Rețineți aceste cifre, va veni timpul când vinovații vor răspunde.

Aș fi continuat, alături de viceprimari și de o echipă de profesioniști autohtoni și europeni, să prioritizez obiectivele de dezvoltare, pe secțiuni, coordonat, într-un model de lucru cu adevărat european, complet transparent pentru oameni și cu implicarea acestora, cu termene clare de execuție. Aș fi deschis Primăria Chișinău pentru toate proiectele de dezvoltare care ar fiputut fi demarate alături și cu sprijinul altor orașe românești sau europene. Deși nu am fost validat deregimul mafiot, în acest an am fost primit de primari de calibru din întreaga Europă și din România. Vă dau câteva exemple: Cluj, Alba Iulia, Oradea, Paris, Lille, Viena și multe altele. Am stabilit relații cu primari francofoni din întreaga lume, deschiși pentru colaborare, suport și investiții în țara noastra și capitala ei, doar guvernate de oameni de încredere, onești, integri. Dar pentru că Chișinăul este stăpânit azi prin interpușii mafiei, se fură în continuare ca-n codru, capitală rămâne tot mai izolată și abandonată de marii investitori, nu are azi bani, iar dezvoltarea costă. Mi-aș fi asumat cu responsabilitate finanțarea proiectelor dedicatereconstrucției Chișinăului și direcțiile esențiale ale acesteia, inclusiv cu investiții străine și ale conaționalilor noștri din diasporă. Echipa cu care aș fi lucrat, ar fi fost una redutabilă și dedicată interesului public.

T: În ce măsură alegerile din capitală din 2018 vor influenţa alegerile parlamentare din 2019?

A.N.: Categoric, într-o foarte mare măsură. Așa cum spuneam, moldovenii au înțeles, după alegerile de la Primăria Chișinău, că se poate, că acest regim nu este de neclintit. Moldovenii au demonstrat că încrederea în oameni că ei și dorința lor de libertate sunt mult mai puternice decât teama pe care Plahotniuc și Dodon o împrăștie în toată țara. Sunt convins că vom face schimbarea la alegerile din 24 februarie 2019. Nimic nu mai poate opri drumul spre libertate al poporului nostru. Oligarhii și mafioții vor fi dați jos de la putere, iar justiția liberă, va începe să-și facă treaba. Iar noi vom începe să ne construim o țară din care să nu mai plecăm, o țară în care se vor întoarce frații și părinții noștri plecați la muncă, în lume. Avem dreptul să trăim normal, pentru că Moldova este țara noastră, nu proprietatea unuia sau altuia. Alegerile de la Primăria Chișinău au reprezentat semnalul schimbării, rezultatele acestora se vor extinde peste întreaga țară, astfel că alegerile din februarie 2019 vor însemna finalul acestui regim sinistru.

T: Pe cât de posibilă este repetarea scenariului în cazul alegerilor parlamentare, adică rezultatele acestora să nu fie validate?

A.N.: Faptele celor care astăzi duc Moldova la periferia lumii civilizate demonstrează că totul este posibil. Noi, cei din blocul ACUM, ne așteptăm la orice din partea lui Plahotniuc și Dodon. Au demonstrat de ce sunt în stare ca să-și păstreze puterea. Au folosit justiția autohtonă controlată mafiotic, știind că în speță nu putem apela direct la CEDO. În cazul parlamentarelor calea către justiția europeană e deschisă.

Pe de altă parte, semnalele internaționale au fost pe parcursul acestui an foarte ferme. În cazul unor alegeri evident fraudate sau unele în care să se recurgă la o nouă invalidare a votului popular, alegerile nu vor fi recunoscute de comunitatea internațională, de Europa, de America. În acel moment, Moldova va fi complet izolată, economia s-ar prăbuși, iar criza în care se va intra va fi una fără precedent în istoria noastrăcontemporană.

În altă ordine de idei, sunt convins că poporul nostrunu va accepta sub nici o formă ca decizia majorității să fie din nou invalidată. În termeni politici și universali valabili, potențiala invalidare a alegerilor parlarlamentare din februarie 2019 ar însemna o veritabilă lovitură de stat. Nu vreau să lucrez cu o asemenea ipoteză, dar știu sigur că cei care vor avea de gând să lucreze cu o asemenea variantă, ar trebui să evaluezecorect și efectele acesteia.

T: Ce şanse sunt ca forţele pro-europene să vină la putere în RM?

A.N.: Șansele sunt foarte mari! Cele mai recente cercetări sociologice, realizate pe eșantioane reprezentative, demostrează că majoritatea covârșitoare a populației consideră că Moldova se îndreaptă într-odirecție greșită. Locuri de muncă nu sunt, salariile sunt incredibil de mici, cele mai multe dintre pensii îi plasează pe cărunții noștri la limita sărăciei. Migrația este în continuă creștere, familiile sunt despărțite, satele se golesc, tinerii, după terminarea școlii, pleacăoriunde în lume, pentru că nu mai au ce face în țară. Mediul de afaceri este aproape inexistent, iar companiile care mai generează profit ori se află în sfera de influență a oligarhilor, ori sunt nevoite să plătească mafiei oligarhice taxe de protecție. Toate acestea, adunate, profilează o stare de spirit negativă față de actuala putere, adună extrem de multă presiune socială în favoarea schimbării paradigmei politice, economice și sociale din Moldova.

ACUM propune oamenilor un cu totul alt model de a face politică. Se va prezenta la alegeri cu oameni complet noi, onești, cu o reputație impecabilă. Ne dorim ca fiecare cetățean să înțeleagă că nu avem de gând să negociem viitorul Moldovei, nu vom negocia principiile care stau la baza democrațiilor consolidate. Vom sprijini statul de drept, justiția liberă, vom pune cetățeanul, drepturile și libertățile lui, în centrul tuturor politicilor publice pe care le vom implementa. Mai simplu spus, vom împrumuta bunele practici existente la nivel european și le vom implementa fără ezitare. Motivul este foarte simplu. Modelele de agregare socială ale țărilor civilizate, ca Franța, Germania, Anglia, Spania, Italia, Canada, Statele Unite generează beneficii clare pentru cetățeni. Regulile democrației au fost verificate, în sec. XX, întoate aceste țări.

Le vom aplica imediat, așa încât cetățeanul din Republica Moldova să simtă că trăiește normal, într-o țară prosperă, sigură, dezvoltată. Iar cei care înțeleg că așa nu se mai poate continua, vor acorda votul și încrederea lor blocului electoral ACUM. Oamenii s-au săturat să fie furați ani la rând, iar apoi să fie umiliți cu pomeni electorale. Oamenii s-au săturat de sărăcie, de mizerie, de corupție, de minciună, de mafie, vor altceva, vor normalitate. Vom câștiga aceste alegeri, sunt foarteîncrezător pentru că știu care este starea de spirit a oamenilor din toată țara, nu doar din Chișinău!

T: Cum vedeţi viitorul RM peste 5 ani?

A.N.: Un viitor angajant. În cinci ani putem și vom pune bazele unui set de reguli noi care să poată face ireversibilă evoluția Moldovei către democrație și libertate. Peste cinci ani, țara noastră se va afla în plin proces de reconstrucție. Trebuie să redefinim rolul instituțiilor statului, să punem bazele unor modele de dezvoltare normale, săfinalizăm marile dosare de corupție, să fim în plin proces de restructurare a politicilor publice, să se afle deja în execuție importante proiecte de infrastructură și să fie implementate deja noile politici de protecție socială. În cinci ani se va simți cu adevărat că mediul de afaceri poate genera plusvaloare reală, locuri de muncă și venituri la bugetul de stat și cele locale. În cinci ani, mulți dintre cei care astăzi sunt plecați se vor fi întors deja acasă, iar tranziția de la un anumit model de a face politică în Moldova, la unul modern și civilizat se va fi încheiat demult. În cinci ani, Moldova va fi conectată cu adevărat la valorile europene, la seturile de principiicare stau la baza unor parteneriate durabile, reciproc avantajoase pentru noi și pentru partenerii nostri. În cinci ani salariile vor fi mult mai mari și pensiile la fel. Se vor întâmpla extrem de multe lucruri bune în acești cinci ani despre care m-ați întrebat. Analizați-mi faptele din trecut și prezent, aveţi încredere și lăsați timpul să-mi măsoare vorbele.

Dar cel mai important lucru, în opinia mea, este să trecem imediat la reconstrucția identității noastre naționale, să ne recăpătăm mândria, demnitatea, curajul de a spune și a face, să învățăm să fim toleranți,prieteni unii cu ceilalți și să decidem că nu trebuie să mai permitem niciodată să se mai întâmple ce s-a întâmplat până acum cu țara noastră.

T: În contextul ultimelor evenimente vreau sa vă întreb cum comentați implicarea din ultima perioadă a artiștilor în agitația electorală, într-o campanie electorală din plin demarată, deși neîncepută în mod oficial?

A.N.: Atunci când un Guvern intră în campanie electorală, pentru a-și păstra puterea, instrumentele pe care acesta le folosește pentru a-i convinge pe cetățeni să le ofere din nou puterea sunt diverse, cele mai multe dintre ele aflate la limitele decenței și ale bunului simț.

Așa se face că acest Guvern discreditat, în lipsa unor argumente care să-i susțină abominabila comunicare conform căreia Moldova se îndreaptă într-o direcție bună și aparentele reforme generează beneficii pentru cetățenii țării, face uz de propagandă, se folosește de oameni, de cei mai cunoscuți, de artiști, de numele lor, de întreaga lor carieră, de notorietatea și simpatia de care aceștia se bucură.

Dacă este corect sau nu să apelezi la astfel de „giumbușlucuri” electorale este o întrebare pe care foarte multă lume de acasă și din diasporă mi-a pus-o. Iată ce știu eu, în fapt, despre această strategie prin care niște penali, iar de curând și maneliști, Filip, Candu sau Plahoniuc cred cu naivitate că vor reuși să împrumute din simpatia și încrederea artiștilor alături de care se afișează sau se fotografiază.

Știu sigur că artiștii sunt, în spirit și în gând, oameni liberi, creatori, sunt oameni pe care nu-i poți alinia sau disciplina foarte ușor, câteodata deloc, în spatele unor concepte sau obiective politice. Mai știu că artiștii din Republica Moldova uneori înțeleg mult mai bine decât o parte dintre cei care merg la spectacolele lor că Moldova moare din cauza unei guvernări hoațe. Știu unde începe și unde se termină demnitatea unui om, încrederea în forțele, speranțele și imaginația lui. Artiștii sunt diferiți, sunt purtătorii unor emoții suficient de puternice așa încât, prin arta lor, să ni le împărtășească și nouă.

Cei care astăzi sunt puși în fața faptului împlinit, sunt „încercuiți” de hidra senilă a partidelor stat, PD și PSRM, sunt aproape obligați să acorde privilegiul unei fotografii sau unui interviu în favoarea unui impertinent care astăzi este cocoțat pe jilțul puterii.

Înțeleg acest lucru, pricep cât de greu poate fi să nu ai scăpare când ești rugat „insistent” să „te implici”, în vreme ce ți se sugerează că refuzul nu poate fi o variantă mulțumitoare pentru solicitant și împotriva ta sau a apropiaţilor tăi poate fi pusă în funcțiune procuratura și justiția controlate mafiotic.

Nici artiștii nu sunt liberi în Republica Moldova. Iar aceia dintre ei care vor citi aceste rânduri, mai ales cei cu care am vorbit deja, vor înțelege ce fel de om sunt, pentru că le-am promis că voi vorbi despre acest lucru.

Am spus la tv, am declarat în toate interviurile mele, o voi face și de această dată! Ori de câte ori cineva, oricine va fi acela, nu va avea curajul să-i refuze pe mafioți, să-i confrunte sau să le pronunțe numele, o voi face eu, fără nici un fel de ezitare.

Astăzi, în numele celor atât de expuși în astfel de perioade, artiștii, le-am pronunțat eu numele nemernicilor care nu au nici o jenă să-i folosească drept unealtă în deșănțata lor propagandă mincinoasă.

Dar, oamenii toți, împreună trebuie sa le cerem celor care își fac fotografii cu artiștii poporului, să ne spună tuturor cu ce se ocupă de fapt, deoarece, simțim cu toții că pentru bunăstarea Moldovei și a oamenilor ei nu au făcut și suntem siguri că nu vor face nimic, niciodată! Buzunarele lor să fie pline, de restul nu le pasă!

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: