image
Sursa foto: jurnal.md

Fost ministru, despre coaliția de guvernare PD-PSRM: „Ar putea conține o anexă secretă”

Formarea coaliției PSRM-PD are drept scop resuscitarea actualei politici externe a RM, prin oferirea unei „ușoare tente de pro-europenism” actualei guvernări de stânga de la Chișinău. De această părere este fostul ministru de Externe, Nicu Popescu. Mai mult, fostul ministru nu exclude faptul că acordul de coaliție PD-PSRM ar putea conține o anexă secretă.

„Mă tem că aceste mutații nu vor rezolva problema de fond a politicii noastre externe, și anume credibilitatea zero a procesului de reforme de la Chișinău, credibilitatea zero în eliminarea schemelor de corupție, credibilitate zero a dorinței de a dezvolta economia țării prin crearea unor condiții corecte pentru investitorii străini necesari pentru a dezvolta țara noastră și pentru a crea locuri de muncă sigure și bine plătite”, a punctat Nicu Popescu.

Fostul ministru consideră că la preocupările partenerilor externi ai RM se adaugă și suspiciunea că alegerile din toamnă nu vor fi nici libere, nici corecte, pentru că se va încerca fraudarea acestora prin voturile din regiunea transnistreană și prin tactici de minimizare a votului în diaspora.

„Până la urmă, de la faptul că până acum s-a mimat politica externă echilibrată, iar acum se va mima o politică ușor mai pro-europeană, datele problemei, atât în politica externă, cât și internă, nu se vor schimba. Poți schimba miniștrii, dar dacă nu schimbi modul de a guverna țara – departe nu ajungi, nici în politica internă, nici mai ales în cea externă”, afirmă Popescu.

Acesta mai adaugă că acordul de coaliție PD-PSRM ar putea conține o anexă secretă.

„Știm că anterior, în vară, PD și PSRM negociau o anexă secretă cu prevederi dictate de la Moscova privind reglementarea transnistreană, prevederi care urmau să transforme de facto Moldova într-o federație. Cu siguranță existența unor astfel de anexe va fi negată, dar eu aș fi curios în ce măsură noua coaliție poate face public cum văd ei reglementarea conflictului transnistrean? În baza legii din 2005 sau a pasajelor dictate de la Moscova în vara anului trecut?”, a spus fostul ministru.

Amintim că președintele PD, Pavel Filip, a declarat anterior că o primă condiție a democraților ține de obținerea funcției de ministru al afacerilor externe și integrării europene. Potrivit lui Pavel Filip, formațiunea ar intenționa să pună capăt discuțiilor cu privire la federalizarea țării și abaterea de la cursul european.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: