image
Sursa foto: jurnal.md / Nadejda Roșcovanu

Sancțiuni mai dure pentru cei care ignoră carantina: 50.000 de lei și 3 ani de pușcărie; Care e amenda pentru fișele false

Persoanele care nu vor respecta măsurile de prevenire sau combatere a bolilor epidemice riscă amenzi de până la 50 de mii de lei sau închisoare de până la 3 ani. Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat astăzi de Guvern, în contextul codului portocaliu de infecție cu COVID-19.

Totodată, cei care vor prezenta date false sau incomplete la completarea fișei epidemiologice riscă amenzi de până la 25.000 de lei.

Această sancțiune a fost impusă după ce mii de cetățeni ai Republicii Moldova, care au intrat în țară în ultima perioadă, au indicat informații false în fișele epidemiologice îndeplinite.

Astfel, a fost înăsprită sancțiunea pentru nerespectarea măsurilor de prevenire sau combatere a bolilor epidemice, dacă aceasta a provocat răspândirea unei asemenea boli se vor pedepsi (pedeapsa maximă) cu amendă în mărime de până la 1000 de unităţi convenţionale, adică până la suma de 50.000 de lei, sau cu închisoare de până la 3 ani.

Până acum, aceste fapte erau pedepsite cu o sancțiune de până la 750 de unităţi convenţionale sau cu închisoare de până la 1 an.

Aceleași fapte care au cauzat din imprudenţă vătămarea gravă sau medie a sănătăţii sau decesul persoanei se vor pedepsi cu închisoare de până la 7 ani. Până acum pedeapsa în acest caz era pușcărie de până la 5 ani.

De asemenea, proiectul de lege completează Codul Contravențional al Republicii Moldova cu un nou articol întitulat „Nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire și combatere a bolilor epidemice”.

Asfel, se va sancționa cu amendă de la 450 la 500 de unități convenționale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 1000 la 1500 de unități convenționale aplicată persoanei juridice, în cazul în care persoanele nu vor respecta măsurile de profilaxie, prevenire și combatere a bolilor epidemice, dacă aceasta a pus în pericol de contaminare populația.

Prezentarea intenționată falsă sau incompletă a datelor ori refuzul de a prezenta datele necesare completării fișei epidemiologice va fi sancționată cu amendă de la 450 la 500 unități convenționale.

Totodată, proiectul propune și modificarea Lege privind protecția datelor cu caracter.

Modificările vizează în posibilitatea prelucrării datelor cu caracter personal de către cadrele medicale, instituțiile medico-sanitare și personalul medical al acestora, reprezentanții organelor de stat în a căror sarcină este atribuită asigurarea securității publice, dacă se urmărește scopul de a asigura reducerea riscului de declanșare sau gestionarea stării de urgență de sănătate publică, dacă aceasta a fost declanșată.

În acest sens, pentru prelucrarea datelor cu caracter personal nu va fi necesară autorizația Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: