image
Sursa foto: Facebook/Oxana Traci-Banaruc

Istorii din diasporă: A emigrat cu familia în Singapore, a activat 5 ani la Apple și a pus dorul de Moldova într-o carte

A absolvit Facultatea de Asistență Socială, Sociologie și Filosofie din Republica Moldova și timp de un deceniu a activat în diverse proiecte sociale. Dar în 2015 Oxana a decis împreună cu soțul ei și cei doi copii să emigreze în Singapore. În cei 7 ani de când își clădesc viitorul acolo, moldoveanca a reușit să activeze la Apple și să pună dorul de casă și de cei dragi într-o carte.

Cu apariția primului copil în familie, tinerii părinți au înțeles că educația va juca un rol important pe viitor. Iată de ce au început să caute posibilități de emigrare din țară. S-au documentat suficient și au înțeles în care țară își văd viitorul împreună. Oxana nu știa prea multe detalii despre Singapore, dar a fost uimită de ofertă și de noile șanse pe care i le-a deschis acest stat. Au acceptat șansa de a pleca la peste 9 mii de kilometri de Moldova.

În Singapore Oxana s-a reprofilat și și-a schimbat domeniul de activitate. Studiile de acasă i-au fost utile și chiar au ajutat-o să-și găsească domeniul de activitate în Singapore. Datorită cunoștințelor din sociologie, moldoveanca a ajuns să lucreze la Apple. A activat în această companie 5 ani, iar în prezent își face studiile în domeniul IT.

Este convinsă că nimic nu e întâmplător. Trebuie doar să vezi oportunități și să-ți dorești să te dezvolți. Doar așa poți descoperi pasiuni și apoi posibilități. Trăiește într-o lume în pas cu dezvoltarea, însă chiar și după șapte ani, are un dor aparte pentru Moldova și tot ce a lăsat acasă. Acest dor a decis să-l pună într-o carte. Oxana spune că „Muguri” este o carte plină de emoții care pot vindeca rana despărțirilor dureroase trăite de cei care au plecat de acasă, pentru o vreme sau pentru mai mult timp.

Când au ajuns în Singapore și-au propus să se stabilească doar pentru câțiva ani, însă situația s-a schimbat, iar astăzi Oxana nu are niciun plan de revenire.

Singapore este o țară asociată cu bogăția, luxul, afacerile și inovația, dar care are în același timp legi bizare, ideologii ciudate, dar și foarte multă grijă pentru natură. A parcurs spectaculos drumul de la o ţară cu forţă de muncă analfabetă și necalificată, la una cu o economie de top, în care o gospodărie din șase are o avere în numerar de cel puţin 1 milion de dolari. Această țară a pariat pe educaţie ca mijloc de a-și dezvolta economia și a crește nivelul de trai al populaţiei și a câștigat. Într-un clasament al educaţiei la nivel global, ţara asiatică și-a adjudecat primul loc. Rezultatele excelente obţinute de elevi la testele de matematică și de știinţe au făcut din Singapore, în mod oficial, ţara cu cei mai inteligenţi elevi din lume, excelenţa constituind de altfel regula, nu excepţia.

Sistemul are și defectele sale. Alte țări ar vrea să evite metoda din Singapore, de a-i despărți pe cei cu rezultate bune de cei cu rezultate școlare proaste în școli separate de la vârsta de 12 ani. Beneficiile acestei metode nu sunt dovedite și duc la stres în jurul examenelor. De asta s-a convins și moldoveanca.

Domeniul de învățământ din Singapore are rezultate remarcabile, însă copiii sunt atât de implicați în studii că practic nu dispun de timp liber pentru alte activități.

De când s-au stabilit în Orașul Leilor, moldovenii au cunoscut moneda pe ambele părți.

Singapore este una dintre cele mai mici 20 de țări din întreaga lume, însă are o mulțime de lucruri impresionante.

Singapore este de asemenea considerat unul dintre cele mai sigure locuri din Asia, iar acest lucru se datorează în mare parte unor legi foarte stricte care au organizat și educat populația.

Șocul a continuat și atunci când au descoperit și lumea gastronomică din această țară. Meniul adună din toate stilurile câte puțin, dar este foarte diferit. Oxana a rămas surprinsă de mâncarea delicioasă. Varietatea de alegere în gastronomie este nemărginită. Nu există riscul să-ți dorești să mănânci ceva și să nu-ți poți împlini pofta. Majoritatea bucătăriilor au specific thailandez și se bazează mult pe tăiței, asezonați cu diferite feluri de carne sau supe. Însă te poți la fel de ușor delecta cu mâncare italienească sau preparate chinezești ori indiene.

În cei șapte de ani de când locuiesc în această țară, moldoveanca spune că au reușit să se integreze. Însă în acești ani a avut nevoie de timp și răbdare ca să înțeleagă cum funcționează împrejurimile. Tânăra își amintește că atunci când a pornit spre această țară nu se aștepta că va descoperi o civilizație la un nivel net superior.

Un detaliu important pe care l-a remarcat este diversitatea culturală care a pus o amprentă puternică și asupra limbii. Singapore are patru limbi oficiale și cea mai densă populație din lume, cu peste 6.400 de locuitori pe kilometru pătrat.

Chiar dacă această țară este frecvent criticată pentru reducerea libertăților civile, Oxana ne-a asigurat că de fapt în așa mod sistemul funcționează și legile sunt respectate.

Un alt detaliu important este și vestimentația. Aflându-se foarte aproape de Ecuator, Singapore are un climat fierbinte tot timpul anului, iar cantitatea de precipitații fiind cea care face diferența majoră dintre sezoane. Oamenii de aici optează pentru haine simple și comode.

Noutăţile partenerilor

comentarii: