image
Sursa foto: NADEJDA ROSCOVANU

Dodon își consideră justificate cheltuielile de 1 mil. de lei: „Avocații mei au adus dovezi, dar ANI nu le-a luat în calcul”

Igor Dodon a venit astăzi cu o reacție după ce Autoritatea Națională de Integritate a anunțat că fostul șef de stat nu a putut justifica peste 1,1 milioane de lei obținuți în anii 2017, 2018 și 2019. Socialistul afirmă că avocații săi au prezentat dovezi, dar acestea nu au fost luat în calcul de ANI.

„Prin declarația sa de vineri, Autoritatea Națională de Integritate a confirmat că eu și familia mea nu avem alte active, cu excepția celor care au fost declarate oficial. Avocații mei au venit cu justificarea acestor cheltuieli în valoare de un milion de lei, care au fost numite „nejustificate”, dar ANI-ul nu le-a luat în calcul. Le vom prezenta în instanță. Nu am nimic de ascuns, sunt deschis și gata să ofer orice informație”, a declarat Igor Dodon.

Precizăm că ANI a constatat existența unei diferențe substanțiale și deținerea averii cu caracter nejustificat în sumă de 1.175.457 de lei pentru anii fiscali 2017, 2018, 2019 între averea dobândită și veniturile obținute în perioada 23.12.2016-19.02.2020 de către Igor Dodon și membrii familiei sale.

În aceste circumstanțe, Autoritatea cere instanței să dispună încasarea în folosul statului a valorii averii nejustificate sau a confiscării acesteia. Mai mult, potrivit deciziei ANI, Igor Dodon se decade din dreptul de a exercita funcții publice și funcții de demnitate publică, cu excepția funcțiilor electorale, pe o perioadă de trei ani de la data rămânerii definitive a actului de constatare ori din data rămânerii definitive și irevocabile a hotărârii judecătorești prin care se confirmă existența averii nejustificate.

Amintim că fostul președinte este vizat în două dosare, care se află pe masa judecătorilor. În unul dintre ele este învinuit de corupere pasivă și acceptarea finanțării partidului din partea unei organizații criminale. În cel de-al doilea dosar, Dodon este acuzat de depășirea atribuțiilor de serviciu.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: