image
Sursa foto: tribuna.md

Incertitudini privind capacitatea Guvernului Chicu de a obține o nouă tranșă din sprijinul financiar al UE

Guvernul Chicu se poate bizui pe asistenţa financiară a UE pentru a acoperi deficitul financiar de peste 7 miliarde de lei, prevăzut în bugetul pentru anul 2020, doar dacă îndeplineşte condiţionalităţile şi îşi respectă promisiunile făcute, reafirmă eurodeputatul român Siegfried Mureşan.

„UE a spus în urmă cu 2 ani de zile că oferă la dispoziţia R.Moldova 100 de milioane de euro asistenţă macrofinanciară. Aceşti bani au ajuns cu întârziere pentru că Guvernul PD nu a reuşit să absoarbă aceşti bani, Guvernul Sandu a reuşit să absoarbă prima tranşă, îndeplinindu-şi angajamentele. UE este pregătită să plătească şi celelalte două tranşe, noi avem aceşti bani la dispoziţie, dar evident, Guvernul trebuie să îndeplinească condiţiile”, a declarat europarlamentarul, într-o emisiune la TVR Moldova.

El a precizat că o condiţie pentru sprijinul UE este şi un Acord cu Fondul Monetar Internaţional, care este, pentru Republica Moldova, „un certificat de sănătate economică”. Un acord cu FMI atrage după sine şi sprijinul UE, desigur, dacă şi condiţionalităţile vor fi respectate, a subliniat Mureşan.

Anterior, premierul Ion Chicu declara că dacă FMI nu va da dovadă de „flexibilitate” pentru a accepta viziunea Guvernului de la Chișinău, atunci în relaţia R.Moldova-FMI ar putea urma o pauză.

În context, deputatul PAS Sergiu Litvinenco consideră că Guvernul Chicu nu este în stare să îndeplinească condiţionalităţile faţă de UE şi nu va beneficia de sprijinul UE.

„Guvernul Chicu nu îndeplineşte condiţionalităţile. Pentru cea de-a doua tranşă trebuie două condiţionalităţi, inclusiv adoptarea a unui proiect de lege în Guvern, legat de constatarea infracţiunii de spălare a banilor şi m-am uitat în planul de acţiuni al Guvernului şi termenul limită a fost transferat pentru 2020. Cel mai probabil Guvernul Chicu nu va putea obţine cea de-a doua tranşă, cu atât mai mult a treia tranşă”, a declarat parlamentarul.

Litvinenco susține că și acordul cu FMI este sub semnul întrebării.

„FMI are mari rezerve față de acest buget. FMI, ca principiu, nu tolerează bugetele electorale, care să asigure cuiva nişte procente electorale într-un eventual scrutin”.

Şi deputatul Platformei DA Vasile Năstase spune că Ion Chicu va avea probleme „serioase” cu FMI, dar şi o problemă „etică” cu UE, din cauza declaraţiilor prin care a învinuit demnitarii europeni de furtul miliardului.

„O asemenea chestiune nu se iartă. În marile cabinete ale lumii, şi mai ales ale Europei, o asemenea chestie nu va fi trecută cu vederea”, spune Vasile Năstase.

De cealaltă parte, deputatul PD Nicolae Ciubuc afirmă că declaraţiile eurodeputatului Siegfried Mureşan ar dezminți, de fapt, „sperietorile” Guvernului Sandu cu privire la suspendarea sprijinului UE. Democratul spune că respectarea angajamentelor asumate în Acordul de Asociere a fost condiţia PDM pentru votul în sprijinul Guvernului Chicu, dar şi pentru Legea Bugetului de Stat.

„Vedem o confirmare legată de continuitate a proiectelor şi finanţărilor UE, desigur în condiţiile asumării unor angajamente. Asta şi a constituit o condiţionalitate de votare a acestui Guvern. Acest deziderat a stat bază de negocieri sau discuţii de aprobare a acestui Guvern. Dacă noi ca opoziţie vom fi insistenţi şi vom monitoriza, vom putea interveni pentru ca toate acele angajamente asumate să fie duse la bun sfârşit. Noi am votat Guvernul, acest pachet de legi, reieşind din aceste considerente”, a declarat Ciubuc.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: