image
Sursa foto: topgear.com / foto simbol

Cercetat pentru îmbogățire ilicită, fostul judecător Oleg Sternioală a fost surprins cu o mașină de milioane

În timp ce este cercetat pentru spălare de bani în proporții deosebit de mari și îmbogățire ilicită, fostul judecător al Curții Supreme de Justiție, Oleg Sternioală, continuă să uimească prin opulența afișată. Sternioală a fost surprins la volanul unei mașini de lux, pe care nu o are indicată în ultima declarație de avere și interese. Este vorba de un Mercedes S Klass, prețul căruia, pe site-ul companiei, ajunge la aproximativ 100 de mii de euro, echivalentul a două milioane de lei.

Oleg Sternioală a fost surprins ieșind din mașina de lux pe o stradă din sectorul Centru al capitalei. În ultima declarație de avere și interese a fostului judecător, depusă pentru anul 2019 la Autoritatea Națională de Integritate, nu regăsim o astfel de limuzină. Sunt indicate alte două mașini: un Kia Sportage, pe care l-a dobândit în 2013 și un BMW, pe care îl are în posesie din 2019. Pe site-urile de specialitate, Mercedesul din care a coborât Sternioală poate fi cumpărat începând cu 75 de mii de euro, însă, pe pagina oficială a producătorului, prețul mașinii ajunge și la 100 de mii de euro. Am încercat să aflăm de la fostul judecător când și-a procurat noul automobil și de unde a luat bani pentru acesta, dar numărul la care l-am telefonat era indisponibil.

Oleg Sternioală se poate lăuda nu doar cu mașini de lux, dar și cu o avere impresionantă. Acum câțiva ani, pe când activa în calitate de judecător la Curtea Supremă de Justiție, Sternioală a fost subiectul unei investigații la Jurnal TV. Fostul judecător locuiește împreună cu familia într-o casă mare în oraşul Codru din municipiul Chişinău. Locuinţa are două etaje şi mansardă. Este amplasată pe un teren de şase ari, pe care s-a găsit loc şi pentru o piscină. Magistratul şi-a dotat casa cu tehnologii de ultimă generație. Şi-a montat un sistem independent de producere a energiei prin intermediul panourilor solare, dar şi un sistem complex de supraveghere video. Are camere peste tot. În acte, valoarea cadastrală a întregii proprietăţi este de un milion 200 de mii de lei. Preţul de piaţă însă, potrivit unor agenţi imobiliari, depășește 240 de mii de euro, adică peste 5 milioane de lei. Nici suprafaţa indicată în acte nu pare să corespundă realităţii. Se pare că locuinţa are mai mult decât 120 de metri pătraţi, cât arată Sternioală în documente. Despre această casă, judecătorul spunea că ar fi fost procurată de părinţii săi pensionari, care ar fi intenţionat să se mute din oraşul Floreşti, în capitală.

În noiembrie 2019, pe când era judecător la CSJ, Sternioală a fost reținut, fiind cercetat într-o cauză penală pornită pe faptul spălării banilor în proporții deosebit de mari. Procuratura informa atunci că „temei pentru începerea urmăririi penale au servit investigațiile jurnalistice referitoare la averea magistratului”. Acuzatorii au stabilit că judecătorul a fost cel care a procurat imobilul având o procură de la tatăl său, decedat între timp, iar banii folosiți în această tranzacție ar proveni din surse ilegale. Aceștia au mai descoperit că, în ultimii ani, familia Sternioală a raportat venituri oficiale în valoare de peste șapte milioane de lei, dar, concomitent, a achiziționat mai multe bunuri de lux, valoarea cumulativă a cărora depășește 14 milioane de lei.

Reținerea și cercetarea lui Sternioală a fost posibilă după ce Consiliului Superior al Magistraturii l-a suspendat din funcția de judecător și din cea de vicepreședinte al Colegiului civil, comercial și de contencios administrativ al CSJ. În aceeași zi, Sternioală a atacat CSM în judecată, cerând anularea hotărârii. De aproximativ doi ani, fostul magistrat se află în litigiu cu CSM, dosarul fiind pe rol la Curtea de Apel Chișinău. Pe parcursul acestei perioade, Sternioală a cerut în repetate rânduri recuzarea judecătorilor și strămutarea cauzei la o altă instanță.

Noutăţile partenerilor

comentarii: