image
Sursa foto: Jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

Victor Ciobanu, despre decizia de a elimina restricțiile: „Populismul electoral ar putea să ne coste vieți omenești”

Numărul de îmbolnăviri cu temutul Covid-19 nu înregistrează încă o scădere, de aceea decizia șefului statului de a solicita Comisiei Naționale pentru Sănătate Publică eliminarea restricțiilor ar putea fi fatală pentru mulți cetățeni. De această părere este expertul economic Victor Ciobanu.

Șeful statului Igor Dodon a anunțat azi dimineață că va propune Comisiei Naționale pentru Sănătate Publică începând cu 1 iunie să-și reia activitatea piețele din municipiul Chișinău și Bălți, centrele comerciale, întreprinderile din domeniul HoReCa, sălile de sport și transportul internațional de pasageri.

„Toate activitățile enumerate sunt potențiale focare. Curba infectărilor încă nu s-a pornit la vale. Cine își asumă consecințele: Igor Dodon, Ion Chicu ori Zinaida Greceanâi? Vreau o explicație clară și o asumare de răspundere din partea directorului Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună. Populismul electoral ar putea să ne coste vieți omenești”, a menționat Victor Ciobanu.

Igor Dodon a anunțat dimineață că a luat decizia „reieșind din situația epidemiologică prezentată de experți care atestă o dinamică pozitivă”.

Potrivit calculelor date publicității de șeful statului, numărul de infectări ar fi scăzut cu 8,9%. Numărul celor vindecați a crescut de 2,9 ori, iar numărul deceselor în cea de-a 21-a săptămână de epidemie a scăzut de șapte ori.

Fosta ministră a Sănătății, Ala Nemerenco, la fel, este de părere că la ieșirea din situația de epidemie de Covid-19 și anunțarea reluării unor importante activități economice, autoritățile ar trebuie să propună un plan de acțiuni, cu recomandări clare pentru fiecare domeniu economic, care ar avea drept scop prevenirea unui nou salt de infectări cu Covid-19.

„Un eventual plan propus de autorități ar trebui să conțină minim cinci etape, cu recomandări clare pentru fiecare domeniu de activitate economică. Numai așa poate fi reanimată încet, dar reușit economia și să fie prevenit un nou salt de infecții. Sunt multe exemple cum au procedat în acest sens Cehia, Slovacia, Germania, Albania. Toată speranța mi-e la specialiștii epidemiologi, care după o analiză profundă a curbei de aplatizare (tare plăpândă încă) ar putea veni cu un plan și o poziție fermă la subiect. Să le cerem un astfel de Plan autorităților” a menționat ex-ministrul Ana Nemerenco.

Noutăţile partenerilor

comentarii: