image
Sursa foto: La Stampa

Se majorează volumul maxim compensat pentru consumatorii conectați doar la lumină

Autoritățile au hotărât să introducă un volum maxim compensat majorat pentru consumatorii care au declarat energia electrică ca principală sursă de încălzire pe perioada rece, dar și care au înregistrat un consum mediu lunar de electricitate de cel puțin 250 kWh iarna precedentă. O condiție este ca aceștia să nu fie conectați la rețeaua centralizată de energie termică.

De asemenea, este vorba despre consumatorii care au înregistrat un consum mediu lunar de energie termică mai mic de 0,3 gigacalorii pe lună sau un consum de gaze naturale mai mic de 80 de metri cubi iarna trecută. O hotărâre în acest sens a fost aprobată miercuri de Guvern, transmite IPN.

Ministrul muncii și protecției sociale, Marcel Spatari, a declarat că sunt aproximativ șapte mii de familii într-o astfel de situație.

Aceeași hotărâre prevede că vor fi oferite compensații la energia electrică în limita unui plafon de 75 kWh pe loc de consum lunar – pentru categoriile de vulnerabilitate energetică foarte ridicată și ridicată. Astfel, cei mai vulnerabili vor plăti un tarif final de 3,3 lei /kWh, iar a doua categorie de vulnerabilitate – un tarif de 3,7 lei/kWh.

La gazele naturale a fost stabilit un volum maxim compensat în mărime de 180 de metri cubi pentru o lună per loc de consum. Pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică foarte ridicată prețul final al gazelor va fi de 12 lei pentru un metru cub. Ceea ce înseamnă că la tarifele actuale valoarea compensației va fi de 17,27 lei per metru cub. Valoarea maximă a compensației în factură pentru această categorie va fi de 3 110 lei. Pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică ridicată prețul final va fi de 14 lei pe metru cub, iar valoarea maximă a compensației în factură va fi de 2 750 de lei. Pentru cei care se vor încadra în categoria de vulnerabilitate medie prețul final va fi de 17 lei pe metru cub, iar pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică scăzută prețul final va fi de 24 de lei pentru metru cub.

– 12 lei per metru cub pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică foarte ridicată – 14 lei per metru cub pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică ridicată – 17 lei per metru cub pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică medie – 24 de lei per metru cub pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică scăzută

 Pentru consumatorii casnici de energie termică volumul maxim compensat va fi stabilit la nivel de 1,3 gigacalorii lunar pe loc de consum. Consumatorii cu vulnerabilitate foarte ridicată vor plăti un tarif final de 1 450 de lei pe gigacalorie, cei cu vulnerabilitate ridicată vor achita un tarif 1700 de lei pe gigacalorie, iar cei vulnerabilitate medie – 1950 de lei pe gigacalorie. Consumatorii cu vulnerabilitate scăzută vor achita un tarif de 2 500 de lei per gigacalorie.

– 1450 lei/Gcal pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică foarte ridicată; – 1700 lei/Gcal pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică ridicată; – 1950 lei/ Gcal pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică medie; – 2500 lei/Gcal pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică scăzută.

Consumatorii casnici cu vulnerabilitate energetică foarte ridicată, pentru un consum de 1,3 gigacalorii, vor primi o compensație lunară în valoare de 1 825 de lei – la Chișinău și 2 080 – la Bălți. Cei cu vulnerabilitate ridicată vor primi compensații în valoare de 1500 de lei – la Chișinău și 1758 de lei pe lună – la Bălți. Cei cu vulnerabilitate medie vor primi compensații de 1 175 de lei – la Chișinău și 1 430 de lei – la Bălți.

24 noiembrie este ultima zi de depunere a solicitării pe platforma compensatii.gov.md, pentru a avea categoria de vulnerabilitate atribuită pentru luna noiembrie. Până în prezent, circa 700 de mii de cereri  au fost înregistrate în sistemul informațional „Vulnerabilitatea energetică”.

Noutăţile partenerilor

comentarii: