image
Sursa foto: Jurnal.md

Curtea Constituțională a decis: Dodon, înlăturat din funcție pentru a cincea oară

Președintele Igor Dodon a fost suspendat din funcție, pentru a cincea oară. O hotărâre în acest sens a fost pronunțată astăzi de către Curtea Constituțională, după ce șeful statului a refuzat să promulge mai multe legi.

Magistrații constituționali au luat decizia în urma unei sesizări înaintate de către speakerul Andrian Candu și deputatul PD Sergiu Sârbu.

Curtea a constatat „circumstanțele care justifică interimatul funcției de președinte al Republicii Moldova”. Astfel, Dodon va fi suspendat din funcție câteva minute, timp în care premierul Pavel Filip sau speakerul Adrian Candu vor promulga legile cu pricina.

Este vorba de noul Cod al Audiovizualului, legea cu privire la Inspectoratul General de Carabinieri, legea cu privire la transmiterea cu titlu oneros al unui bun imobil (terenul fostului Stadion Republican), etc.

Dodon a fost suspendat și anterior pentru câteva minute, pentru că a refuzat să semneze decretele de confirmare în funcţii a noilor membri ai Guvernului.

Ultima dată, președintele și-a pierdut funcția pentru că nu a numit candidatul pentru funcția de ministru al Agriculturii, Nicolae Ciubuc, și cel pentru funcția de ministru al Sănătății, Muncii și protecției sociale, Silvia Radu.

Procedura a fost testată inițial în cazul învestirii ministrului Apărării, Eugen Struza. Şi de această dată, cei din PD au cerut Curţii să soluţioneze acest blocaj, iar magistraţii au constatat existenţa circumstanţelor ce fac necesară înlăturarea temporară din funcţie a lui Igor Dodon.

Sesizarea nr. 194f din 07.12.2018 privind constatarea circumstanțelor care justifică interimatul funcției d... by Jurnal on Scribd

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: