image
Sursa foto: voanews.com

Speciile de animale care se pot infecta cu noul coronavirus

Analiza genomică arată că nu doar oamenii sunt expuși în ceea ce privește infectarea cu noul virus SARS-Cov-2. Mai multe specii de animale sunt declarate vulnerabile din acest punct de vedere.

O echipă internațională de oameni de știință a utilizat analiza genomică pentru a compara principalul receptor celular uman pentru virusul SARS-Cov-2 (enzima de conversie a angiotensinei-2 sau ECA2) la 410 de specii diferite de vertebrate, inclusiv păsări, pești, amfibieni, reptile și mamifere.

În mod normal, ECA2 se găsește pe mai multe tipuri de celule și țesuturi, inclusiv celulele epiteliale din nas, gură și plămâni. La oameni, 25 aminoacizi ai proteinei ECA2 au un rol în infectarea coronavirus.

Pentru a evalua câți dintre acești aminoacizi se găsesc în proteina ECA2 la diferite specii, cercetătorii au analizat cei 25 de aminoacizi prezenți la oameni și modelele de combinare cu proteinele conținute de SARS-Cov-2.

Rezultatele sunt îngrijorătoare pentru necuvântătoare

„Este estimat că animalele cu toate cele 25 de reziduuri de aminoacizi care corespund proteinei umane sunt expuse celui mai mare risc de contractare a SARS-Cov-2 prin ECA2”, a declarat Joana Damas, unul dintre autorii documentului.

Riscul scade cu atât mai mult cu cât reziduurile ECA2 ale animalelor diferă de cele ale oamenilor.

Aproximativ 40% din speciile potențial susceptibile la SARS-Cov-2 sunt clasificate de către International Union for Conservation of Nature ca fiind „amenințate” și pot fi deosebit de vulnerabile la transmiterea de la om la animal, scrie Playtech.ro.

Speciile pe cale de dispariție au de înfruntat încă un risc

Mai multe specii de primate, aflate în pericol critic de dispariție, sunt expuse unui risc foarte ridicat de infecție cu SARS-Cov-2 prin intermediul receptorului lor ECA2. Printre acestea se numără gorila de câmpie occidentală, urangutanul Sumatra și gibonul alb nordic.

Alte animale cu un grad ridicat de risc sunt mamiferele marine, cum ar fi balene gri și delfini bottlenose, sau chiar și hamsterii chinezi, după cum precizează technologynetworks.com.

Animalele de companie par să fie mai în siguranță

S-a constatat că animalele domestice, cum ar fi pisicile, bovinele și ovinele, prezintă un risc mediu de contractare, în timp ce câinii, caii și porcii prezintă un risc scăzut în ceea ce privește enzimele ECA2.

Sunt necesare studii viitoare care să determine modul în care enzimele ECA2 contribuie la infecție, dar corelația este ridicată în ceea ce privește speciile pentru care există niveluri de infectare cunoscute.

Din cauza riscului ca animalele să contracteze noul coronavirus de la oameni și viceversa, instituțiile, inclusiv grădinile zoologice, au contribuit atât la studiul genomic, cât și la consolidarea programelor de protecție a animalelor și a oamenilor.

Noutăţile partenerilor

comentarii: