Potrivit autorului inițiativei, deputatul PSRM Vasile Bolea, necesitatea proiectului este argumentată prin faptul că, în prezent, CSM activează într-o componență redusă.

„De ce nu veniți cu proiecte care ar veni ca urmare a încălcărilor a opiniilor Comisiei de la Veneția? De ce nu promovați ideea unei Adunări a Judecătorilor în regim online? Scoateți masca, nu masca asta, ci cea pe care o purtați permanent și să spuneți plenului, urmare a acestei legi, cine va fi noul membru supleant al CSM?”, l-a întrebat pe Bolea deputatul PAS Sergiu Litvinenco.

„Nu suntem nimeni persoana care să decidă asupra când se va convocat Adunarea Generală a Judecătorilor. Vaș sugera să îmbrăcați încă un o pereche de ochelari și să vă uitați ce mască purtați dvs. Luiza Gafton deja activează la CSM, a suplinit funcția care urmare a demisiei unui membru. Următorul ar fi Anatol Pahopol”, a spus Bolea.

„Esența acestui proeict este ca să-l promovat pe judecătorul Anatol Pahopol care să vă asigure majoritatea și să ia deciziile care vă convin”, a comentat Litvinenco.

„Haideți să nu ne grăbim cu acest proiect, atât timp cât nu avem poziția clară de cei vizați de această normă”, a propus deputatul Platformei DA Dinu Plângău.

Funcția vacantă de membru al CSM din rândul judecătorilor urma să fie suplinită în urma alegerilor în cadrul Adunării generale a judecătorilor.

Însă, deoarece la data de 17 martie pe întreg teritoriul țării a fost instituită starea de urgență, Adunarea generală a judecătorilor nu a avut loc.