image
Sursa foto: Jurnal.md

Guvernarea socialistă, acuzată că urmărește o majoritate confortabilă în CSM; Ce prevederi au fost votate de Parlament

Pe perioada vacanței funcțiilor de membru al Consiliului Superior al Magistraturii din rândul judecătorilor, acestea vor fi suplinite de membri supleanți, până nu vor fi aleși membrii de bază. Noile prevederi au fost votate astăzi de Parlament în două lecturi.

Potrivit autorului inițiativei, deputatul PSRM Vasile Bolea, necesitatea proiectului este argumentată prin faptul că, în prezent, CSM activează într-o componență redusă.

„De ce nu veniți cu proiecte care ar veni ca urmare a încălcărilor a opiniilor Comisiei de la Veneția? De ce nu promovați ideea unei Adunări a Judecătorilor în regim online? Scoateți masca, nu masca asta, ci cea pe care o purtați permanent și să spuneți plenului, urmare a acestei legi, cine va fi noul membru supleant al CSM?”, l-a întrebat pe Bolea deputatul PAS Sergiu Litvinenco.

„Nu suntem nimeni persoana care să decidă asupra când se va convocat Adunarea Generală a Judecătorilor. Vaș sugera să îmbrăcați încă un o pereche de ochelari și să vă uitați ce mască purtați dvs. Luiza Gafton deja activează la CSM, a suplinit funcția care urmare a demisiei unui membru. Următorul ar fi Anatol Pahopol”, a spus Bolea.

„Esența acestui proeict este ca să-l promovat pe judecătorul Anatol Pahopol care să vă asigure majoritatea și să ia deciziile care vă convin”, a comentat Litvinenco.

„Haideți să nu ne grăbim cu acest proiect, atât timp cât nu avem poziția clară de cei vizați de această normă”, a propus deputatul Platformei DA Dinu Plângău.

Funcția vacantă de membru al CSM din rândul judecătorilor urma să fie suplinită în urma alegerilor în cadrul Adunării generale a judecătorilor.

Însă, deoarece la data de 17 martie pe întreg teritoriul țării a fost instituită starea de urgență, Adunarea generală a judecătorilor nu a avut loc.

Citeşte mai mult despre

CSM

Noutăţile partenerilor

comentarii: