image
Sursa foto: zdg.md

Miniştri de lux: În ce imobile locuiesc Silvia Radu și Nicolae Ciubuc, noii membri ai Guvernului Filip

Noii miniștri din Guvernul Filip locuiesc în imobile de lux, pe care le declară în actele de avere depuse la Autoritatea Națională de Integritate. Silvia Radu și soțul său, Virgiliu Radu, dețin în proprietate o casă impresionantă în sect. Buiucani al capitalei, cu o suprafață de 220,6 metri pătrați. Totodată, aceștia declară alte două apartamente, trei mașini și afaceri în domeniul agriculturii. Nicolae Ciubuc, proaspăt ministru al Agriculturii, trece în actul de avere un imobil din orășelul Durlești, cu o suprafață de 108,3 metri pătrați. Potrivit datelor de la Cadastru, casa aparține cumnatului său, Iurie Racoviță, despre care Nicolae Ciubuc a declarat anterior că este stabilit împreună cu familia sa de peste 12 ani în Italia. Familia Ciubuc locuiește în imobilul respectiv în baza unui contract de comodat. Noul ministru susține că nu deține în proprietate niciun automobil, dar conduce un BMW 525 în baza unui act de posesie, scrie Ziarul de Gardă.

În octombrie 2014, fosta Comisie Națională de Integritate (CNI) a inițiat un control sub aspectul eventualei încălcări a regimului juridic al declarării veniturilor și proprietății de către Nicolae Ciubuc, pe atunci director adjunct al AIPA, după ce presa a scris că acesta locuia într-un imobil de lux din orășelul Durlești și conducea un automobil BMW, bunuri pe care nu le indica în declarația de avere.

La 19 februarie 2015, CNI a decis clasarea cauzei deschise pe numele lui Ciubuc, „în legătură cu lipsa încălcării intenționate a regimului juridic al declarării veniturilor și proprietății”. „Din iulie 2014, am trecut să locuim, temporar, în locuința de la Durlești, care aparține „de jure” mamei soției mele, dar „de facto” aparținând fratelui soției și familiei acestuia, care muncesc de mai mult de 12 ani în Italia”, a fost explicația lui Ciubuc pentru CNI în privința imobilului care în 2014 era proprietatea soacrei sale.

În ultima sa declarație de avere și interese, cea pentru 2017, Nicolae Ciubuc arată că locuiește în același imobil din Durlești, nu are în proprietate mașini și nu deține afaceri. Potrivit datelor de la Cadastru, în iunie 2018, proprietar al imobilului a devenit cumnatul său, Iurie Racoviță, în baza unui certificat de moștenitor. Casa de 108,3 metri pătrați, ar valora 678 073 de lei. Actualul ministru declară că nu are în proprietate vreun automobil, dar că, din 2017, conduce, în baza unui act de posesie, un BMW 525, fabricat în 2006, care ar valora cinci mii de euro. Din 2014, familia deține, la fel în baza unui act de posesie, un teren intravilan de 0.0607 ha, care ar valora 154 594 de lei.

casa ciubuccasa ciubuc

Casa în care locuiește familia Ciubuc este proprietatea cumnatului său, care ar fi stabilit de peste 12 ani în Italia, împreună cu familia sa

Fosta administratoare a companiei „Red Union Fenosa” deţine, în Chişinău, cel puţin patru bunuri imobile. Datele de la Cadastru arată că Silvia Radu şi soţul său sunt proprietarii unei case de locuit impresionante pe str. Milano din sect. Buiucani, Chişinău, pe care au cumpărat-o în anul 2004. În 2005, la un an de la procurarea casei, soţii Radu devin proprietarii unui apartament în inima Chişinăului, pe bd. Ştefan Cel Mare şi Sfânt. În 2011, soţii Silvia şi Vergiliu Radu devin proprietarii unui spaţiu nelocativ pe str. Octavian Goga din sect. Râşcani, cu o suprafaţă de 42,5. m.p. În 2014, Silvia şi Vergiliu Radu mai cumpără un apartament, pe str. Serghei Lazo, într-un bloc în care deţin apartamente familiile Ghimpu şi Chirtoacă. Locuinţa are 138,9 metri pătraţi. Toate bunurile familiei Radu au fost puse în gaj de-a lungul anilor pentru credite de milioane de lei.

Conform declaraţiei de avere şi interese pentru 2017, familia Radu este proprietara a trei automobile: Audi A8, Volkswagen Passat şi Ford Transit. Soţii Radu deţin acţiuni şi cote părţi în cinci companii, cea mai importantă afacere fiind „Radu-Agro” SRL, cu activităţi în agricultură. În 2017, veniturile lor au fost însă modeste: Silvia Radu a declarat 13,2 mii de lei de la Primăria mun. Chişinău, iar soţul său, 44,9 mii de lei de la „Radu-Agro” SRL. Jurnal TV a scris însă că, în declaraţia de avere pentru 2017, Silvia Radu nu ar fi indicat alte două companii înregistrate în străinătate.

Din declaraţia cu privire la venituri şi proprietate pentru 2014-2015, depusă de Silvia Radu la CEC în 2016, când candida la funcţia de preşedinte, aflăm că aceasta a ridicat în acea perioadă, fiind preşedintă a „Gas Natural Fenosa”, un salariu de 10,3 milioane de lei. Tot atunci, Radu indica venituri de 2,7 milioane de lei obţinuţi din depuneri la instituţiile financiare, inclusiv de peste hotare, dar şi 3,1 milioane de lei proveniţi din pensie, indemnizaţii sau premii, dar şi faptul că deţinea, alături de soţul său, 14 conturi de card pe care se păstrau 33,6 mii de lei şi 184,9 mii de euro, echivalentul a peste 4 milioane de lei. Conform declaraţiei de avere şi interese pentru 2017, familia Radu mai păstrează în conturi bancare la o instituţie financiară din Spania doar 22 de mii de euro.

casa raducasa radu

Casa Silviei Radu

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: