image
Sursa foto: Jurnal.md

Deputat român condamnă sentințele date lui Petic și Cebotari, dar și gazarea oamenilor la Orhei: „RM a regresat cumplit”

Cu actuala guvernare de la Chișinău, Republica Moldova a regresat cumplit din cauza oligarhului Vladimir Plahotniuc, afirmă legislatorul de la București, Matei Dobrovie, comentând condamnarea activiștilor anti-regim, Sergiu Cebotari și Gheorghe Petic.

„De la o țară pro-europeană cu perspective frumoase de a se alătura României în Uniunea Europeană, Republica Moldova a ajuns să fie un stat capturat, iar aspirația de integrare europeană se risipește pe zi ce trece”, remarcă Matei Dobrovie.

UE vrea de la Guvernul de la Chișinău reforme în domeniul justiției pe care și le-a asumat în 2014 atunci când a semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, dar aceste reforme lipsesc cu desăvârșire, afirmă deputatul român.

„Conform unui studiu privind implementarea Acordului de Asociere UE - Moldova publicat de Institutul pentru Politici și Reforme Europene, până la sfârșitul anului 2018 nu se observă evoluții importante, înregsitrându-se un progres redus în realizarea Acordului de Asociere R. Moldova – UE. Mai mult, ultimul raport al Departamentului de Stat al SUA despre situația din R. Moldova menționează cum tortura în închisori, corupția, justiția selectivă și detenția arbitrară sunt de fapt cele mai grave probleme care pun în pericol drepturile și libertățile cetățenești în țara vecină”, a declarat Matei Dobrovie.

„În pofida acestor rapoarte rușinoase, (in)justiția moldovenească l-a condamnat la trei ani și șase luni de închisoare pe Gheorghe Petic, omul care a îndrăznit să deconspire contrabanda cu țigări realizată cu succes de politicenii influenți de la Chișinău. Totodată, susținătorii lui Gheorghe Petic au scandat în fața Judecătoriei Orhei, însă oamenii legii aflați prin mulțime au stropit cu gaze lacrimogene”, continuă deputatul român.

În opinia sa, „practicile românești de pe 10 august au fost preluate cu succes de oamenii lui Plahotniuc”. „Pentru eșecul democrației în R. Moldova o mare parte din vină o poartă și Guvernul PSD-ALDE care a girat un sistem oligarhic, corupt șu abuziv”, conchide Matei Dobrovie.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: