image
Sursa foto: Nadejda Roșcovanu

O stradă din Odesa va purta numele marelui poet român Mihai Eminescu // DOC

Autoritățile din Odesa, Ucraina, au decis să includă numele poetului Mihai Eminescu pe lista denumirilor potențiale pentru străzile orașului care necesită redenumire.

Decizia a fost luată după o solicitare în acest sens depusă de Asociația „Basarabia” a românilor din regiunea Odesa.

„În conformitate cu cererea dumneavoastră din 09.11.2022, (...) privind problema redenumirii unei străzi din Odesa în cinstea poetului național al României și Republicii Moldova, a scriitorului, publicistului, jurnalistului și etnografului Mihai Eminescu, vă aducem la cunoștință următoarele. Problema menționată a fost discutată la ședința Comisiei Istorico-Toponimice a Comitetului Executiv al Consiliului Orășenesc Odesa, desfășurată în data de 21 decembrie 2022. Membrii Comisiei au fost de acord că Mihai Eminescu este un poet renumit, de talie mondială, care a respectat cultura ucraineană, viața și activitatea lui, într-o oarecare măsură sunt legate de orașul nostru. În aces sens, Comisia Istorico-Toponimică a decis să includă numele poetului în lista denumirilor potențiale ale obiectelor toponimice ale orașului Odesa, care necesită redenumire”, se spune în răspunsul oferit de către Departamentul Cultură, Cooperare Internațională și Integrare Europeană al Consiliului Orășenesc Odesa în adresa președintelui Asociației „Basarabia”, Anatol Popescu.

Liderul Asociației „Basarabia” precizează că cererea depusă în noiembrie anul trecut este de fapt o notă explicativă, în care insistă pe românitatea poetului nostru național, și solicită Comisiei să se lepede de tezele bolșevice/sovietice/rusești, în care Eminescu este prezentat și drept clasic al unei "literaturi moldovenești", distincte de literatura română.

Anatol PopescuAnatol Popescu

Noutăţile partenerilor

comentarii: