image
Sursa foto: jurnal.md

Năstase: Guvernul lui Igor Dodon nu este capabil să asigure protecția cadrelor medicale care luptă în prima linie

Situația este extrem de gravă, iar cele mai recente statistici plasează Republica Moldova pe primul loc în Europa în toate clasamentele care măsoară gravitatea crizei sanitare, menționează liderul Platformei DA Andrei Năstase.

Andrei Năstase susține că de la șase luni de la începutul pandemiei, Guvernul lui Igor Dodon nu este capabil să asigure protecția cadrelor medicale care luptă în prima linie. La fel acesta a declarat că atitudinea și comportamentul iresponsabil al președintelui a generat în societate o stare de confuzie generală în ceea ce privește recunoașterea de către societatea noastră a pericolului reprezentat de COVID - 19.

Până în acest moment, la 6 luni de la înregistrarea primului caz pozitiv COVID - 19, numărul celor infectați cu noul virus în Republica Moldova este de 40.556 persoane, dintre care 4.345 cadre medicale și 1.084 decese. Trebuie să subliniem faptul că doar în ultimele 7 zile s-au infectat peste 173 de cadre medicale.

Acest lucru demonstrează că și la șase luni de la începutul pandemiei, Guvernul lui Igor Dodon nu este capabil să asigure protecția cadrelor medicale care luptă în prima linie. Am atras atenția asupra acestei situații dezastruoase de nenumărate ori, în aceste 6 luni de zile și am propus soluții concrete de gestionare a situației pandemice”, a declarat liderul Platformei DA.

Năstase menționează că a făcut apeluri repetate către Guvern pentru realizarea unui consens național pe această temă. A cerut ca pandemia să fie gestionată de specialiști, experți și manageri de primă mărime după modelul de succes aplicat de Georgia.

Am insistat pe majorarea salariilor tuturor angajaților din sistemul public de sănătate, în special a celor din prima linie. Din păcate, așa cum bine se știe, apelurile noastre adresate actualei puteri au fost ignorate. Mai mult decât atât, așa cum toată lumea a observat, atitudinea și comportamentul iresponsabil al președintelui Igor Dodon a generat în societate o stare de confuzie generală în ceea ce privește recunoașterea de către societatea noastră a pericolului reprezentat de COVID - 19. Atragem atenția că, din păcate, situația este extrem de gravă, iar cele mai recente statistici plasează Republica Moldova pe primul loc în Europa în toate clasamentele care măsoară gravitatea crizei sanitare”, a punctat acesta în cadrul unei conferințe.

Năstase susține că comportamentul iresponsabil al lui Igor Dodon și incapacitatea acestui guvern de a administra în mod profesionist această criză sanitară a produs și produce încă multă suferință. A umplut spitalele cu oameni infectați, iar pe unii dintre aceștia chiar i-a ucis. În mod cert, limitele sistemului nostru medical, profund subfinanțat, au fost prea repede atinse.

În ceea ce privește un viitor vaccin împotriva COVID-19, Andrei Năstase consideră că poate avea loc o discuție serioasă pe acest subiect doar dacă potențialul vaccin este omologat de către Organizația Mondială a Sănătății, orice altă opțiune nefiind altceva decât un alt experiment periculos pentru cetățeni, un alt model de populism ieftin specific politicienilor populiști asemenea lui Igor Dodon.

La Spitalul Republican se făceau anual peste 20.000 de operații, astăzi se fac doar câteva în fiecare zi

Liderul Platformei DA spune că oamenii care suferă de boli care necesită tratament de urgență nu mai unde să fie astăzi tratați, deoarece în aproape toate spitalele au fost internați pacienți infectați de covid.

Spitalul Republican este un bun exemplu în acest sens. Spitalul Republican este spitalul care poate livra, la cel mai ridicat standard, asistență medicală, pentru zeci de mii de oameni anual. Cu toate acestea, deoarece este un spital unimodular, situat într-un sigur bloc, riscul de infectare este mult mai mare, iar oamenii se tem de acest lucru.

La Spitalul Republican se făceau anual peste 20.000 de operații, astăzi se fac doar câteva în fiecare zi. Trebuiau luate decizii corecte, trebuiau stabilite foarte clar care ar fi trebuit să fie spitalele covid și care ar fi trebuit să fie spitalele non-covid, așa cum s-a decis corect în toate celelalte țări europene. Un pacient cu formă ușoară de covid poate fi tratat și într-un hotel, dar un accident vascular cerebral...NU! Cine se face vinovat de această situație! Agenția Națională de Sănătate Publică! Și, oamenii de acolo vor răspunde pentru deciziile lor greșite!”, a declarat Năstase.

Noutăţile partenerilor

comentarii: