image
Sursa foto: news1.news

Partenerul lui Pablo Escobar, condamnat pe viață plus 135 de ani, a ieșit din închisoare

Partenerul faimosului Pablo Escobar, șeful cartelului Medellin, a fost eliberat din închisoare și a ajuns în Germania, informează BBC.

Carlos Lehder, cu cetățenie columbiană și germană, a devenit cunoscut după ce a creat, pe o insulă privată din Bahamas, o bază pentru traficul de droguri.

Lehder a fost capturat în Columbia în 1987 și extrădat în SUA. Acolo, a fost condamnat la închisoare pe viață plus 135 de ani, însă setința lui a fost redusă după ce a colaborat cu autoritățile americane și a depus mărturie împotriva fostului lider din Panama, Manuel Noriega, care avea legături cu cartelul Medellin și permitea traficul de droguri.

Fiica lui Lehder a declarat pentru publicația columbiană Semana că tatăl său a fost diagnosticat cu cancer și că urmează să fie îngrijit de o organizație caritabilă din Germania.

Carlos Lehder a pus la punct un punct de tranzit pentru aeronavele cu droguri pe insula Norman's Cay, la 340 de kilometri de Florida, cu ajutorul autorităților locale corupte. Baza de pe insulă era prevăzută cu o pistă de aterizare de 2 kilometri lungime.

Lehder a fost capturat la o fermă de către poliția columbiană în 1987, în baza unui pont care ar fi venit chiar de la Escobar. Extrădat în SUA, a fost condamnat la o sentință lungă, însă aceasta a fost redusă după ce Ledher a colaborat cu autoritățile americane în cazul Noriega.

Partenerul lui Escobar a obținut cetățenia germană prin intermediul tatălui său, un imigrant german în Columbia. Lehder nu a intrat niciodată în Germania și nu se confruntă cu acuzații din partea statului german pentru că și-a ispășit deja pedeapsa în SUA, relatează DW.

Se estimează că aproximativ 70-80% din cocaina care ajungea în SUA în anii '70 și '80 era adusă de cartelul Medellin. Pablo Escobar a murit în 1993, fiind împușcat într-un schimb de focuri cu poliția din Medellin, în timp ce încerca să evite extrădarea în SUA.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: