image
Sursa foto: ombudsman.md

Ombudsmanul Copilului, apel către partide să nu admită folosirea imaginii minorilor în scopuri electorale

Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, vine cu un îndemn către partidele înregistrate în campania electorală și către cei care urmează să intre în competiția pentru scrutinul parlamentar, ca aceștia să desfășoare o campanie corectă și democratică.

„Scrutinele anterioare au demonstrat că, frecvent, în competiția electorală au fost încălcate drepturile omului, ignorate cu brutalitate regulile de joc, pentru obținerea cu orice preț a voturilor alegătorilor, prin manipulare, hărțuirea oponenților, distribuirea de falsuri, promovarea unor mesaje xenofobe, rasiste, homofobe, cu discurs discriminatoriu și de ură”, susține Mmbudsmanului Copilului.

Maia Bănărescu cheamă la responsabilitate și la corectitudine, amintind că „retorica bazată pe excludere și dezbinare nu are nimic în comun cu valorile democratice și cu respectul față de drepturile și libertățile fundamentale ale omului”. Împărțirea societății în „ai noștri” și „ai voștri” sau „alții” / „străinii” creează imaginea de dușman, exploatează stereotipurile și prejudecățile, apelând la cele mai primitive laturi ale ființei umane, mai punctează Bănărescu.

De asemenea, Ombudsmanul Copilului atenționează asupra neadmiterii utilizării imaginii minorilor în scopuri electorale.

Maia Bănărescu mai încurajează partidele participante la cursa parlamentară să semneze un cod de conduită privind modul de desfășurare și reflectare a campaniei electorale, care să fie în continuare respectat de către acestea.

Avocatul Poporului pentru drepturile copilului anunță că instituția pe care o conduce va monitoriza campania electorală și desfășurarea scrutinului parlamentar, iar constatările generale se vor regăsi în raportul său privind respectarea drepturilor și libertățile fundamentale ale omului în anul 2021.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: