image
Sursa foto: socialistii.md

Investigația „Kremlinovici”: Morari: Nu a stârnit interes procuraturii: Gligor: Problema constă în actualul sistem

Deși au trecut mai bine de două zile de când în presă a apărut o investigație prin care sunt aduse probe că președintele Igor Dodon ar fi transmis documente confidențiale generalului Serviciului rus de Informații Externe, Vladimir Cernov, care coordonează reațeaua de agenți ai Kremlinului din statele vecine, Procuratura Generală nu a inițiat încă o anchetă prin care să investigheze acest caz. Neinvestigarea subiectului de rezonanță ar da dovadă de faptul că problema de fapt constă în actualul sistem, susțin invitații emisiunii „Secretele Puterii”, de la Jurnal TV, Ștefan Gligor și Viorel Morari.

„Problema constă în actualul sistem. Procurorul general ar urma să pornească o cauză penală cu privire la bănuiala rezonabilă de trădare de patrie. Există temeiuri pentru pornirea unei asemenea urmăriri(...) Au apărut informații veridice, în opinia mea, cu privire la faptul că într-adevăr Igor Dodon este un agent de influență străină pe teritoriul RM și acționează în interesele unui alt stat în scopul beneficiilor personale”, a opinat expertul în politici publice, Ștefan Gligor, la Jurnal TV.

Șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, afirmă că investigația răsunătoare nu ar fi de interes pentru organele procuraturii, mai cu seamă a procurorului general, care nu și-ar dori tensionarea relațiilor dintre acesta și Dodon.

„Sunt câteva momente dificile. Cine se autosesizează sau ce servește temei pentru pornirea urmăririi penale? Investigația RISE sau o investigație din partea SIS, sau a IGP. Al doilea aspect, posibilitatea administrării probelor ce ar stabili veridicitatea acestora. Și a treia, dorința procurorului general de a avea neplăceri, de a intra în conflict cu președintele țării, care este reprezentantul unui partid care guvernează, necâtând la faptul că procurorul general are pază de securitate asigurată de Dodon, dar nu cred că cineva ar atenta la viața lui, fiindcă el nu interprinde acțiuni concrete, de exemplu în acest caz.

Este important să se inițieze investigația, ea poate să nu ajungă la un final, dar este așteptată de societate. Ținând cont de interesul social ar trebui să se inițieze investigația, să iasă în conferință de presă să zică că „n-a fost posibil din următoarele considerente”. Atunci eu ca și critic aș accepta o asemenea poziție, deoarece, într-adevăr nu este atât de ușor să stabilești toate persoanele implicate, dar era de datoria dumnealui să o facă”, a declarat Morari.

Amintim că din documentele generalului Cernov, care au ajuns la dispoziția autorilor investigației, se vede acesta avea, încă acum câțiva ani, dosare despre candidații la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie: Maia Sandu, Andrei Năstase, Renato Usatâi, dar și despre Igor Dodon.

Potrivit investigației, președintele Dodon nu numai că trimite documente confidențiale generalului Cernov, dar și apelează Moscova destul de des.

Noutăţile partenerilor

comentarii: