image
Sursa foto: Jurnal.md

Usatâi, despre piloții eliberați în ajun de alegeri: „Pe unul trebuia să-l aducă Plahotniuc”; De ce Dodon a intrat în panică

Fostul primar de Bălţi, Renato Usatâi, care încă în aprilie 2018 spunea că piloţii moldoveni răpiți în Afganistan vor fi aduşi acasă doar înaintea alegerilor parlamentare, afirmă că aceștia ar fi trebuit să ajungă acasă încă acum un an.

Renato Usatâi spune că a încercat să se implice în eliberarea piloților în Afganistan imediat la o săptămână după răpirea lor.

„Ulterior am dat toate informațiile pentru serviciile din diverse state, inclusiv din Rusia. Nu știu de care blocaj vorbește Candu, dar blocajul care a fost atunci după revelion... Talibanii ceruse în schimb o persoană publică ca să se asigure că nu sunt omorâți. Am propus să merg eu. Rugămintea mea către autoritățile din RM era să fiu scos din căutare pentru Uzbekistan pentru zece zile. Ei au zis că au mai multă experiență. Le-am dat toată informația și au spus că fac totul, apoi a început jocul...”, a declarat Renato Usatâi într-o intervenție la Ora Expertizei de la Jurnal TV.

Potrivit lui Usatâi, planul era ca eliberarea unuia dintre cei doi piloți să-i fie atribuită lui Plahotniuc.

„Eu înțeleg panica lui Dodon. Plahotniuc nu-i răspunde la telefon de vreo trei luni. Poate Dodon trebuia să-i dea unul așa cum i-a promis. Dar din cauza că nu au contact, a încercat să-l mintă”, a adăugat fostul primar de Bălți.

Președintele Igor Dodon a venit cu o replică pe pagina sa de Facebook după acuzațiile că folosește în scop electoral eliberarea piloților moldoveni.

„Ce-ați făcut voi trei ani de zile pentru salvarea ostaticilor, ca acum să criticați că ei n-au fost eliberați cu câteva luni, săptămîni sau zile mai devreme? Haideți să ne bucurăm cu toții pentru eliberarea cetățenilor noștri. Este nedemn să regretați că ei au fost eliberați acum și nu după alegeri. Aici e vorba de viața și soarta oamenilor și există momente când speculațiile și luptele politice trebuie lăsate într-o parte, pentru că pe lîngă competiția politică trebuie să existe și morală, și omenie, oricît de greu e de găsit așa ceva în politica moldovenească”, a spus Dodon.

Amintim că, primele imagini cu cei doi piloţi moldoveni au apărut la Jurnal TV încă în luna aprilie a anului trecut. Tot atunci, fostul primar de Bălţi Renato Usatâi spunea că şi guvernarea de la Chişinău şi preşedintele Igor Dodon cunosc foarte bine locul aflării lor.

Tot în luna aprilie a anului trecut, Renato Usatîi spunea că ambii piloţi moldoveni vor fi eliberaţi doar înaintea alegerilor parlamentare.

Cei doi piloți moldoveni au fost luați ostatici de către talibani în noiembrie 2015, după ce elicopterul companiei aeriene la care lucrau a fost capturat în Afganistan. La bord se aflau trei moldoveni, membri ai echipajului, și 18 cetățeni afgani. Unul dintre moldoveni a fost omorât, iar alți doi au fost luați prizonieri.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: