image
Sursa foto: Jurnal.md

Cetățenii RM de peste hotare au trimis acasă mai mulți bani; În mai a fost înregistrat nivelul RECORD din ultimii 5 ani

Moldovenii care muncesc peste hotare au trimis acasă, în mai, 134,5 milioane de dolari SUA, în creștere 24,6 la sută în comparație cu aceeași lună din anul trecut, arată datele Băncii Naționale a Moldovei.

Este un nivel record pentru luna mai, înregistrat în ultimii cinci ani și șase luni. Ultima dată, un nivel mai mare de transferuri a fost în octombrie 2014.

Luna trecută, peste 60 la sută din transferuri au fost făcute în euro, circa 37 la sută - în dolari SUA, iar 1,6 la sută - în ruble rusești.

Cea mai mare pondere o au transferurile din Israel - 19,7% la sută, în creștere cu 35 de puncte procentuale comparativ cu mai 2019. Urmează transferurile din Italia – 16,8 la sută, Rusia - 12,7 la sută.

În opinia expertului economic Veaceslav Ioniță, acest record este determinat exclusiv de COVID-19. Potrivit expertului, o treime din toți banii de peste hotare, cetățenii moldoveni îi aduc informal, fără a apela la un sistem de transfer oficial. Anual, prin transferuri oficiale, moldovenii primesc aproape 1,2 miliarde de dolari, dar tot anual ei vând pe piața valutară circa 2,1 miliarde de dolari. „Această diferență de 900 de milioane de dolari anual sunt banii care sunt introduși în țară pe căi informale”, spune expertul.

În opinia lui Veaceslav Ioniță, în lunile aprilie-mai, din cauza carantinei și a hotarelor închise, cetățenii moldoveni nu au putut introduce în țară în jur de 150 de milioane de dolari. O parte din acești bani cetățenii au decis să-i transfere oficial pin diverse sisteme de plăți, iar această creștere de transferuri oficiale s-a produs din contul transferurilor neoficiale.

În perioada ianuarie-mai 2020, volumul total al transferurilor bănești din străinătate a constituit circa 503 milioane de dolari, cu 3,1% mai mult în comparație cu aceeași perioadă din anul trecut.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: