image
Sursa foto: strana.ua

Belarus cere extrădarea Svetlanei Tihanovskaia; Lituania: „Va îngheța iadul înainte să ne gândim la această cerere”

Biroul procurorului general din Belarus a solicitat extrădarea fostei contracandidate a lui Aleksandr Lukaşenko în alegerile din Belarus. Lituania a refuzat însă rapid cererea. Oficialii lituanieni au răspuns sec și tăios autorităților judiciare de la Minsk.

Lituania a refuzat rapid cererea de extrădare inițiată de Belarus pe numele opozantei Svetlana Tihanovskaia. „Vom vedea iadul înghețând înainte să ne gândim la această cerere”, le-au răspuns tăios oficialii lituanieni autorităților judiciare de la Minsk:

„Transmitem regimului din Belarus că vom vedea iadul îngheţând înainte să ne gândim la cererile lor”, a declarat ministrul de externe lituanian, Gabrielius Landsbergis. „Lituania a fost şi este un zid în spatele căruia toate forţele democratice persecutate de regimuri pot căuta refugiu”, a adăugat el, conform Agerpres.

Biroul procurorului general din Belarus a solicitat anterior extrădarea fostei contracandidate a lui Aleksandr Lukaşenko în alegerile din Belarus.

Soţul Svetlanei Tihanovskaia, bloggerul şi activistul Serghei Tihanovski, a fost încarcerat înainte de alegeri, pentru a fi împiedicat să candideze. Aşa a ajuns să candideze la alegerile prezidenţiale soţia sa, Svetlana Tihanovskaia.

Belarusul se află într-o criză politică internă de la alegerile prezidenţiale de la 9 august în care Aleksandr Lukaşenko a fost declarat învingător cu 80,1% din voturi, notează Digi24. Alegerea lui Lukaşenko, care se află la putere de 26 de ani, a fost percepută ca fiind marcată de fraude şi a provocat luni de proteste de amploare, numeroase decese şi peste 30.000 de arestări. Opoziţia consideră că Svetlana Tihanovskaia este de fapt câştigătoarea alegerilor.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: