image
Sursa foto: platformada.md

Peter Michalko: „Momentul critic pentru RM a fost invalidarea alegerilor din Chișinău, câștigate de Andrei Năstase”

Autoritățile Republicii Moldova nu și-au respectat angajamentele asumate în Acordul de Asociere RM-UE, regrese grave fiind înregistrate la capitolul democrație și stat de drept. Momentul critic a fost invalidarea alegerilor pentru primăria Chișinău, câștigate de liderul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase. Declarațiile au fost făcute de șeful Delegației UE la Chișinău, Peter Michalko.

„Cu greu aș fi putut să anticipez că în primul an de șef al Delegației UE la Chișinău vom avea RM așa de vizibilă pe agenda europeană. Mă refer la noile concluzii ale Consiliului de afaceri externe din februarie 2018, la două rezoluții ale Parlamentului European din iulie și noiembrie, la declarațiile înaltului reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, doamna Mogherini, și la cele ale comisarului european Johannes Hahn, la discuțiile cu statele membre, la discursul local organizat de ambasadorii UE. Cunoaștem cu toții motivele pentru care RM s-a regăsit la un așa nivel pe agenda europeană. Momentul critic a fost invalidarea alegerilor pentru primarul de Chișinău. Vreau să subliniez că nu este vorba despre agenda partidelor europene, ci de agenda instituțiilor europene și statelor membre ale UE. În spatele limbajului diplomatic al UE se află realitatea, care, credem noi, este clară pentru factori decidenți din RM și pentru specialiști, dar mai puțin înțeleasă poate pentru publicul larg”, a declarat ambasadorul UE la Chișinău, în cadrul Forumului Anual de Dezbateri privind Integrarea Europeană.

Peter Michalko a mai spus că UE își păstrează angajamentul față de asocierea politică și integrarea europeană a RM, dar așteaptă să vadă că autoritățile RM își respectă și ele angajamentele, mai ales în domeniul democrației și statului de drept.

„Următorul test pentru democrația din RM sunt alegerile parlamentare din februarie 2019, inclusiv perioada preelectorală în care ne aflăm. Vrem să vedem un mai bun început, vrem să vedem alegeri libere și corecte în toate fazele, și înainte de campanie, și în timpul, și în ziua alegerilor, și după, în ceea ce ține de respectarea voinței poporului. Și aici vrem să nu vedem încercări de a limita sistemul democratic pe care s-a angajat RM să-l respecte. Am făcut și anterior apel la forțele politice să se abțină de la folosirea resurselor administrative și a instrumentelor de altă natură. Anumite aspecte stau ca obstacole pentru folosirea deplină a potențialului relației RM-UE. Vorbim despre probleme în democrație, care este domeniul fundamental al statului de drept, cu invalidarea alegerilor pentru funcția de primar al Chișinăului, câștigate de Andrei Năstase. Așteptările noastre stringente rămân statul de drept, reforma justiției, alegeri libere și corecte, independența mass-media și a societății civile. Ele condiționează asistența noastră”, susține oficialul.

Peter Michalko a adăugat că UE a cerut acțiuni urgente și în domeniul fraudei bancare, și rezultate în lupta împotriva corupției la nivel înalt, dar că autoritățile Republicii Moldova nu s-au grăbit să răspundă la îngrijorările Uniunii Europene.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: