image
Sursa foto: jurnal.md

DECIZIA 4.24: Generalul Verejan, un alt judecător care a obținut un teren în baza unei decizii false

Valentin Verejan, general de justiție, fost președinte al Judecătoriei Militare și fost inspector la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), este un alt judecător care a acceptat să ia în proprietate un teren pentru construcții în baza copiei falsificate a Deciziei nr. 4.24 din 2 octombrie 2007 a Consiliului orășenesc Durlești. Deși nicio instanță nu a constatat legalitatea așa-numitei decizii, Verejan dă asigurări că pretinsul document ar fi unul legal.

Decizia nr. 4.24 a fost adoptată peste câteva luni după ce primar al orașului Durlești a devenit regretatul Nicolae Crudu, care până la moarte a avut statut de inculpat în Dosarul Primăria Durlești. În varianta sa originală, documentul prevedea atribuirea a 11 terenuri pentru construcții familiilor nou-formate din această localitate. Peste puțin timp însă, autoritățile locale au modificat deciza, păstrându-i același număr și dată, dar majorând substanțial numărul beneficiarilor de terenuri de la 11 până la 114 persoane. O mare parte a acestora erau fie celibatari, fie căsătoriți de mult timp, fie proprietari ai altor imobile, fie persoane cu domiciliu în alte localități. Prin urmare, aceștia nu aveau niciun drept de a obține terenuri la Durlești, în calitate de tinere familii.

Jurnal.md a scris recent că printre cei care au primit terenuri la Durlești în temeiul acestui act fals este și Iurie Bejenaru, judecător la Curtea Supremă de Justiție (CSJ). Acesta însă nu este singurul magistrat din lista celor 144.

11 luni în loc de cinci zile

Din aceeași listă face parte și generalul de justiție Valentin Verejan. În 2007, la data adoptării Deciziei 4.24, acesta era președinte al Judecătoriei Militare.

Iar ca urmare a falsificării documentului, el a intrat în posesia unui teren de construcții cu suprafața de 0,051 ha, pe strada Codrilor din Durlești, pe care îl deține până în prezent.

jurnal.mdjurnal.md

Ilegalitatea deciziei modificate nr. 4.24 a Consiliului orășenesc Durlești nu poate fi pusă la îndoială. Mai întâi de toate, conform legislației, pentru a intra în vigoare, deciziile consiliilor locale urmează să fie prezentate în termen de cinci zile oficiilor teritoriale ale Cancelarei de Stat. Dar cu toate acestea, așa-numita decizie nr. 4.24 a ajuns la guvern tocmai peste 11 luni, când o parte a terenurilor vizate în ea fuseseră deja vândute de către beneficiarii inițiali. Or, atât atribuirea terenurilor, cât și primele tranzacții cu acestea au fost nelegitime. Mai mult, din cauza acestei întârzieri, Oficiul Teritorial Chișinău al Cancelariei de Stat (OTC) a atacat în judecată Consiliul orășenesc Durlești tocmai pe 2 septembrie 2008, situație din care au profitat măsluitorii și complicii lor.

A declarat oficial un act fals drept legal

Lucurile s-au întâmplat în felul următor. La 8 septembrie 2009, Judecătoria Buiucani a anulat Decizia nr. 4.24, ca fiind ilegală. La 15 decembrie 2009, Curtea de Apel Chișinău a restituit cauza la rejudecare. În aceste condiții, în anul 2013, generalul de justiție Valentin Verejan, indicând în declarația sa de avere terenul din Durlești, la rubrica „modul de dobândire” a scris în mod abuziv: „legal”, chiar dacă la acea oră terenul se afla în litigiu și nimeni nu constatase legalitatea copiei false a Deciziei 4.24.

jurnal.mdjurnal.md

Drept dovadă, pe 8 aprilie 2014, aceeași Judecătorie Buiucani a anulat iarăși scandalosul document. Și doar pe 29 octombrie 2014, după ce Consiliul orășenesc Durlești și unii dintre cei 114, inclusiv Valentin Verejan, au atacat cu apel hotărârea primei instanțe, Curtea de Apel Chișinău a casat în sfârșit acea hotărâre și a respins acțiunea ca fiind depusă tardiv. Pe 24 iunie 2015, CSJ a restituit cauza spre rejudecare, iar pe 2 mai 2017 un alt complet de judecători de la Curtea de Apel Chișinău a menținut în vigoare hotărârea Judecătoriei Buiucani din 8 aprilie 2014 cu privire la ilegalitatea Deciziei 4.24.

Contradicțiile în materie de justiție a generalului de justiție

Punctul în acest dosar a fost pus pe 29 noiembrie 2017 de către CSJ, care de asemenea a respins acțiunea ca fiind depusă tardiv.

jurnal.mdjurnal.md

În mod ciudat, completul de judecători de la înalta Curte, din care făcea parte și controversatul Oleg Sternioală - cercetat astăzi pentru îmbogățire ilicită -, nu a ținut cont de faptul că OTC a depus cererea în judecată cu întârziere de un an anume din cauza ca autoritățile din Durlești, încălcând legea, au expediat Decizia 4.24 către Cancelaria de Stat peste un an de la adoptare. În orice caz, nicio instanță nu a declarat legal falsul, care era evident.

În schimb, generalul de justiție Valentin Verejan susține contrariul și anume că CSJ a recunoscut legalitatea Deciziei 4.24. Într-o discuție cu Jurnal.md, el s-a contrazis în mod repetat, declarând mai întâi că a primit acest teren în calitate de veteran de război, pentru că nu avea casă în Chișinău, iar apoi a specificat că a solicitat terenul pentru familia nou-formată a fiului său mai mare, avocatul Valeriu Verejan. Totodată, generalul de justiție s-a prefăcut că nu cunoaște chestiuni elementare din acest domeniu. Menționăm că, în 2007, magistratul deținea deja în proprietate un apartement din sectorul Buiucani al capitalei.

jurnal.mdjurnal.md

Știți cum se spune, nu știu, am vrut, nu pot, nu m-am implicat…

- Eu n-am avut casă în Chișinău și, sfătuindu-mă cu unul, cu altul, am vrut să iau terenul ăsta. L-am primit ca veteran de război. El a fost în litigiu vreo șapte ani. Cei care au fost alături de mine și-au vândut terenurile, dar eu l-am ținut, știți cum se spune, că am vrut, știți cum se spune... Dar iată așa s-a întâmplat și pe urmă am hotărât cu feciorul, cum se spune, o să construim pe dânsul.

- Conform Deciziei 4.24, ați avut drept la acest teren doar ca familie nou-formată…

- Eu am vrut ca tânăra familie creată de către feciorul meu mai mare, care locuia atunci cu mine împreună, am vrut să construim. Am vrut să facem o căsuță pentru două familii, să trăim amândoi acolo. Eu locuiesc la Buiucani și a fost un drept al meu. Ca participant la război, m-am adresat, știți cum se spune. Am scris cerere, am strâns toate documentele, le-am prezentat la Primărie. E dreptul primăriei să-mi aloce sau nu și ei mi-au alocat. Când a fost judecata, CSJ a emis verdictul că tot legitim mi-a fost dat. Eu, slavă Domnului, am făcut serviciu la stat vreo 52 de ani, și dacă vedeam ceva acolo, eu demult îl…, știți cum se spune. Dar el e până azi în proprietatea mea. De aceea nu ascund și nu vreau, știți cum se spune.

- Ați avut vreo înțelegere cu primarul Crudu în această privință?

- Nu. Eu, știți cum se spune, nu vreau. Eu practic pe dânsul nici nu l-am prea cunoscut. Eu m-am adresat la primărie, știți cum se spune, și nu vreu să…. Eeeeh, Doamne…

- Crudu le spunea victimelor sale că toți judecătorii sunt de partea sa.

- Dar acolo au fost mai mulți, eu știu că au fost, dar eu vă spun care-i chestiunea.

- Dvs. afirmați că CSJ a recunoscut legalitatea Deciziei 4.24, însă în realitate instanța a constatat doar faptul că acțiunea a fost depusă tardiv.

- Aaa, nu știu, nu pot. Eu n-am intrat, știți cum se spune, of Doamne… Știți cum se spune, eu cât de cât am făcut și eu serviciul la stat mulți ani, ceva am văzut și eu și câte ceva știu. De aceea nu m-am vârât. Eu m-am adresat legal, eu îs veteran de război și de aceea n-am vrut să mă implic. Dacă aș fi fost cu interesul eu, demult îl vindeam și scăpam și nu-mi făcea nimeni niciodată nimic.

- Cum vă explicați faptul că dosarul penal cu privire la Decizia 4.24 se tergiversează la infinit și deja decedează părțile?

- Eu nu pot să vă spun, știți cum se spune.

Valentin Verejan a fost avansat la gradul de general de justiție de către președintele Petru Lucinschi. În 2012, președintele Marian Lupu i-a conferit ordinul Gloria Muncii. În același an, Nicolae Timofti, cu o lună înainte de a deveni șef al statului, fiind președinte al CSM, i-a decernat lui Diploma de Onoare a Consiliului. În anii 2012-2020, Valentin Verejan a ocupat funcția de inspector-judecător la CSM, din care a plecat în septembrie 2020, în legătură cu expirarea mandatului.

Fiul generalului, avocatul Valeriu Verejan a fost achitat în 2016 într-o cauză penală, în care era acuzat de înstrăinarea ilicită a unor imobile din Chișinău, care aparțineau unui bătrân, în favoarea fratelui său Victor Verejan.

Jurnal.md va reveni cu alte materiale, pentru a scoate la iveală proprietarii finali ai celorlalte 112 terenuri din lista celor 114.

Noutăţile partenerilor

comentarii: