image
Sursa foto: Jurnal TV

„Moldova te călește, dar Europa îți dă aripi”; Istoria unei foste asistente medicale din RM, stabilită în Germania

A muncit timp de zece ani drept asistentă medicală în Republica Moldova, însă greutățile și problemele financiare au convins-o în cele din urmă să renunțe la meseria ei și să plece în Europa. Este vorba despre o conațională de-a noastră, Alexandra Cibric, a cărei poveste a fost relatată la „Cealaltă Basarabie”, de la Jurnal TV.

Ca să reziste în Moldova, în cei zece ani de activitate în sistemul medical, Alexandra a activat ca asistentă în diferite secții. Deși a lucrat aproape un deceniu, salariul pe care îl câștiga era în continuare mediocru și la limita subzistenței. Așa că acum câțiva ani, când a aflat că sistemul din Germania caută asistente medicale, nu a stat mult pe gânduri.

A încercat să ajungă acolo prin intermediul spitalului în care muncea, însă n-a reușit, și atunci a contactat o femeie care se ocupa de recrutarea moldovenilor. Așa a ajuns în drum spre o țară necunoscută, alături de oameni pe care nu-i cunoștea. Odată ajunsă în Germania a aflat că, de fapt, urmează să muncească „badantă”, și nu asistentă medicală.

Pentru că nu avea dreptul să se afle mai mult de trei luni pe teritoriul acestei țări, o vreme Alexandra a făcut naveta - trei luni „badantă” în Germania, trei luni asistentă medicală în RM. Între timp, Alexandra a obținut pașaportul român, a întocmit actele și pentru fiica ei, Iuliana, și așa a ajuns să se stabilească definitiv în Germania.

Pentru fiica Alexandrei a fost o adevarată provocare să lase totul în urmă acasă și să-și înceapă studiile într-o țară străină, dar între timp a înțeles și a îndrăgit sistemul educațional din Germania.

Acum Alexandra are planuri mari și caută în continuare soluții ca să activeze ca asistentă medicală în Germania. În Moldova nu au mai fost de mai bine de un an, din cauza pandemiei. Spun că le e dor de baștină, dar nu-și văd viitorul aici, cel puțin nu unul apropiat.

„Republica Moldova ocupă un loc aparte în inima mea. Acolo este mama, acolo este casa, sunt cei dragi mie, sunt locurile unde am copilărit, unde am trăit bune și rele. Eu în RM am învățat niciodată să nu mă dau bătută. Atunci când mi-am propus ceva, trebuie să lupt ca să-mi ating visele. Greutățile de acolo ne-au făcut mai puternici. Nu știu însă dacă ar mai vrea fiica mea să ne întoarcem și eu deja trebuie să o ascult și pe ea”, spune Alexandra.

„Moldova e începutul tuturor începuturilor, e punctul de decolare a unui avion, e locul unde te călești, te dezvolți, devii mai puternic, dar Europa îți dă aripile”, a concluzionat Iuliana, fiica Alexandrei.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: