image
Sursa foto: jurnal.md

Ex-deputat: Criza de gaze afectează regiunea de nord a RM, Moldovagaz însă oferă o cantitate mai mare de gaze Transnistriei

Nordul Republicii Moldova deja este afectat de insuficiența de gaze. La Bălți se discută închiderea școlilor și a grădinițelor din cauza tensiunii joase în conductă și a imposibilității conectării acestor instituții la agentul termic. Despre aceasta a anunțat vicepreședintele Platformei DA, Alexandru Slusari.

Politicianul a mai declarat pentru Jurnal.md că cea mai mare întreprindere de producere a zaharului și anume, Fabrica de zahăr din Drochia, a trecut la păcură și riscă să se oprească peste o săptămână. Iar cea mai mare uzină de procesare a fructelor „Orhei Vit” parțial a început să utilizeze în procesul de producere diesel-ul, care este mai scump de 3 ori decăt gazul.

„În aceste condiții însă reprezentantul Guvernului în Moldova Gaz, Oxana Cucerova, a votat ca în luna octombrie Transnistria să primească 122,87 mln m3 de gaz sau peste 72 procente din volumul necesar pentru luna respectivă. Partea dreaptă a Nistrului însă obține doar 53,83 mln m3 sau sub 60 procente din cantitatea necesară. De ce se întămplă aceasta bătaie de joc față de consumătorii, care sunt plătitori de bună credință ? De ce se șterg picioarele de industria noastră?”, se întreabă politicanul.

Vicepreședintele Platformei DA consideră că în aceste condiții guvernarea ar trebui să ia în calcul faptul că regiunea transnistreană are datorii în jur de 8 miliarde de dolari pentru gazul consumat în anii de independență și să livreze gaz doar pentru Termocentrală Cuciurgan și gospodăriile casnice.

„Din păcate reprezentanții guvernului nici nu au încercat să aibă o poziție în acest sens. Așa și trăim 30 de ani și întreținem un regim separatist, care răde de noi și ne ține în albia politicii Federației Ruse”, a conchis politicianul.

Amintim că pe 13 octombrie a fost declarată stare de alertă în sectorul energetic din RM în legătură cu tergiversarea încheierii unui nou contract dintre Moldovagaz și Gazprom ca urmare a condițiilor inacceptabile înaintate de partea rusă.

Noutăţile partenerilor

comentarii: