image
Sursa foto: foto simbol

Ombudsmanul Copilului este rezervată față de ideea redeschiderii grădinițelor în condițiile epidemiologice actuale

Ombudsmanul Copilului este rezervată față de ideea redeschiderii grădinițelor în condițiile epidemiologice actuale și își reiterează ideea privind redirecționarea către părinții care au copii de vârstă preșcolară a mijloacelor prevăzute per copil în sistemul educațional pentru ca să poată îngriji de micuți în perioada epidemiei.

Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, e de părere că redeschiderea instituțiilor preșcolare într-o perioadă de constantă creștere a numărului persoanelor infectate cu virusul COVID-19 poate avea consecințe nefaste pentru sănătatea copiilor.

Peste 800 de copii din Republica Moldova s-au îmbolnăvit din luna martie și până joi, 2 iulie, de COVID-19. Totodată, potrivit Ministerului Sănătății, peste 350 de copii testați pozitiv cu COVID-19 se află în prezent în spitale pentru tratament.

De aceea, în opinia Ombudsmanului Copilului, redeschiderea grădinițelor se poate produce doar în baza deciziei Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, care să evalueze toate riscurile posibile în contextul situației epidemiologice din țară.

Maia Bănărescu susține că redeschiderea grădinițelor trebuie să fie precedată de elaborarea unor protocoale care să stabilească pe etape regulile sanitare și să fie urmate de către educatori, copii și părinți.

Din acest punct de vedere, este crucial important ca, prin intermediul și cu suportul autorităților publice locale, în instituțiile preșcolare să fie creat un mediu sigur, acestea fiind dotate cu măști, dezinfectante, spații special amenajate pentru asigurarea protocoalelor de igienă, în cazul în care acestea nu există. Numai în asemenea condiții părinții nu vor ezita șă-și aducă copii la grădinițe.

În vederea redeschiderii grădinițelor pentru o activitate în condiții sigure, UNICEF recomandă ca mediul instituțiilor preșcolare să nu fie asemănător cu cel din spitale. Chiar dacă acțiunile pentru menținerea copiilor în siguranță sunt esențiale, totuși educatorii și îngrijitorii nu trebuie să se transforme în doctori, ci mai degrabă să asigure readucerea copiilor la un anumit nivel de normalitate și rutină pe cât posibil, asigurând în același timp protecție în mediul în care copiii se joacă și învață într-un mod rezonabil.

Totodată, trebuie să existe siguranța ca educatorii și îngrijitorii să poată stabili comportamente și practici de igienă sănătoase în rândul copiilor, inclusiv spălarea mâinilor, acoperirea de tuse și strănut, evitarea atingerii feței, excluderea unor jucării predispuse la acumularea bacteriilor și eventual a virusului.

În același timp, în situația în care starea epidemiologică din țară nu permite redeschiderea grădinițelor, Maia Bănărescu consideră necesară adoptarea de urgență de către autorități a unor măsuri de susținere a părinților care au copii mici, pentru a le garanta securitatea socială. Ombudsmanul Copilului regretă că autoritățile nu au ținut cont de recomandările sale anterioare la acest subiect și reiterează ideea privind redirecționarea către părinții care au copii de vârstă preșcolară a mijloacelor prevăzute per copil în sistemul educațional pentru ca aceștia să poată îngriji de micuți în perioada epidemiei. Maia Bănărescu atenționează că este obligația statului să asigure suport familiilor cu copii de vârstă preșcolară, ale căror venituri s-au redus dramatic în perioada crizei sanitare din cauză că sunt nevoiți să stea la domiciliul pentru a-și îngriji copiii. Mulți părinți din acest motiv au devenit șomeri sau riscă să-și piardă locul de muncă, iar asta va conduce la înrăutățirea stării lor financiare.

Ombudsmanul Copilului susține că, deși au întârziat mult în luarea unei decizii adecvate situației în care s-au pomenit familiile cu copii de vârstă preșcolară, autoritățile se pot reabilita prin adoptarea operativă a unor acțiuni de susținere socială a acestora.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: