image
Sursa foto: pressalert.ro

Gazul lacrimongen - instrument de autoapărare sau pericol pentru sănătatea umană?

Gazele lacrimogene sunt incluse în categoria armelor chimice din cauza substanțelor extrem de toxice pentru organismul uman pe care le conțin, dar au devenit un mijloc accesibil atât pentru adulți, cât și pentru copii.

În contextul intoxicației în masă de la un gimnaziu din satul Talmaza, Ștefan-Vodă, unde 25 de copii s-au intoxicat, după ce un elev a pulverizat un flacon cu spray lacrimogen pe holul instituției, ANSP vine cu recomandări pentru cetățeni.

În pofida indicației de bază pentru utilizarea spray-urilor lacrimogene – de autoapărare în condiţii de maxim pericol, în ultimii ani, tot mai frecvent, sunt înregistrate cazuri de intoxicații în masă cu acest tip de toxic în rândul copiilor.

Efectele pe termen scurt ale expunerii la gaz lacrimogen includ iritaţia şi arsura puternică a pielii, a ochilor şi a căilor respiratorii (nas, gât, trahee, bronhii, plămâni), eliminare masivă de mucus din nas, dezorientare, ameţeală, respiraţie dificilă sau chiar pierderea cunoştinţei. 

Aceste efecte sunt şi mai pronunţate la copii datorită debitului respirator mai ridicat în comparaţie cu adulţii, permiţând accesul unei concentraţii mai mari de gaz în tractul respirator. În concentraţii mari, gazul lacrimogen poate provoca moartea chiar şi celor sănătoşi.

Populaţia nu conştientizează gravitatea consecințelor intoxicaţiilor de etiologie chimică, care rămâne a fi o problemă de sănătate publică și necesită monitorizare continuă și măsuri ferme de prevenire.

În caz de intoxicație cu spray lacrimogen, primul ajutor constă în:

  • scoaterea persoanei din mediul toxic (fără ca persoana care asigură ajutorul să se expună la pericol);

  • îndepărtarea de norul de gaz, perpendicular direcției vântului;

  • aerisirea imediată a încăperii prin deschiderea uşilor şi ferestrelor;

  • apelarea forţelor de intervenţie la 112;

  • îndepartarea hainelor contaminate ale persoanei afectate;

  • efectul iritant al gazului durează în funcție de tipul de substanță și de durata leziunii timp de 5-30 minute. Nu frecați ochii și fața cu mâinile, astfel încât veți cauza un surplus de disconfort și veți mări zona de expunere la substanța toxică.

  • neintrarea în încăpere decât după ce o persoană autorizată a stabilit şi îndepărtat cauza care a determinat degajarea gazului respectiv.

Pentru a preveni apariția cazurilor de intoxicații cu gaze lacrimogene toxice, specialiștii fac apel către adulți:

  • Păstrați spray-urile lacrimogene, aparent nepericuloase – în locurile inaccesibile copiilor;

  • Nu lăsați copiii fără supraveghere, în special în timpul manipulării cu spray-urile, acestea prezintă un pericol sporit care poate avea consecinţe tragice;

  • Educați și dezvoltați cunoștințele copiilor privind utilizarea inofensivă a spray-urilor, determinată de varietatea și diversitatea acestora, utilizarea lor zilnică și necesitatea asigurării securității personale;

  • Formați o atitudine de responsabilitate față de substanțele chimice și protecția sănătății și a mediului.

Comercializarea spray-urilor lacrimogene trebuie efectuată exclusiv în magazine specializate și doar persoanelor adulte, cu informarea obligatorie privind riscurile posibile și responsabilitatea pentru acțiunile realizate cu orice tip de spray lacrimogen.

Astfel de incidente pot fi evitate dacă adulţii nu ar lăsa la îndemână substanţele periculoase și ar comunica copiilor care este riscul utilizării produselor  de origine chimică, atât pentru ei, cât și pentru cei din jur.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: