image
Sursa foto: Jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

Acuzații dure la adresa alianței nedeclarate PSRM-PD: „Promovează interesele unor grupuri obscure cu influență oligarhică”

Deputații din Platforma DA își exprimă îngrijorarea în legătură cu faptul că majoritatea parlamentară PSRM-PD sabotează inițiative legislative de o importanță majoră propuse anterior de deputații din opoziție. Totodată ei observă că actuala majoritate își concentrează eforturile în jurul unei agende determinată de interese arbitrare a unor grupuri obscure cu influență oligarhică.

Printre inițiativele legislative propuse de opoziție și sabotate de deputații din noua majoritate parlamentară figurează, pe lângă blocarea neîntemeiată a moțiunii simple, proiectul de lege privind modificarea și completarea unor acte legislative, supranumit legea deoffshorizării Nr.181 și, totodată este sabotată prelungirea moratoriului asupra Legii cetățeniei prin investiții.

Deputatul Vasile Năstase a menționat că la inițiativa actualei guvernări a fost din nou amânată includerea în ordinea de zi a proiectului de hotărâre cu privire la adoptarea Declarației privind încetarea dosarelor persoanelor persecutate politic.

„PG a constituit un grup de procurori care vor reevalua dosarele politice. Această inițiativă a fost preluată din declarația noastră. Dosarele politice în care au avut de suferit mulți oameni figurează în rezoluții ale APCE și ONU. Vom face tot posibilul ca acest proiect de hotărâre să fie votat”, a spus Năstase.

La rândul său, deputatul Igor Munteanu a declarat că dezaprobă încercările de tergiversare a proiectului legii privind modificarea și completarea unor acte legislative, supranumit legea deoffshorizării Nr.181 care urma să fie aprobat în lectura a doua. Proiectul a fost înregistrat în septembrie 2019, iar în octombrie a fost prezentat în Parlament.

„Am avut un format amplu de consultări, ca până la urmă toate instituțiile abilitate să-și ofere avizele necesare. Odată cu schimbarea guvernului, actualul guvern a cerut un alt aviz, iar avizul nu a venit până în acest moment. Nu este prezentat un raport al Comisiei economie, buget și finanțe. Calificăm această tergiversare neîntemeiată ca fiind o sabotare a procesului de adoptare a acestei legi”, a spus Munteanu.

El a amintit că legea respectivă este un element indispensabil de igienizare a spațiului public și este necesară pentru a curma orice imixtiune în sectorul public din RM a firmelor înregistrate în spații offshore. „Aceste firme vin cu bani nedeclarați, cu bani de proveniență toxică și după asta încercăm să aflăm cui aparține AIC ori alte proprietăți vândute ori concesionate în condiții obscure”, a menționat deputatul.

Munteanu a mai adăugat că a observat o sabotare și a inițiativei de prelungire a moratoriului asupra Legii cetățeniei prin investiții.

„Această cetățenie este transmisă unor grupuri de persoane, familii care vin din anumite regiuni ale globului unde există pericole clare în legătură cu conexiunile lor la diverse grupuri ilegale. Amânarea prelungirii moratoriului demonstrează că actuala majoritate parlamentară PSRM-PD și-a format o anumită agendă care nu este în interesul public și care creează riscuri de securitate pentru RM”, a conchis deputatul.

Reprezentanții Platformei DA au mai declarat că sabotarea inițiativelor venite din partea deputaților din opoziție poate fi înțeleasă ca o restaurație politică, nocivă pentru RM, prin revenirea actualei majorități la o agendă determinată de interese arbitrare a unor grupuri obscure cu influență oligarhică.

În context deputatul Chiril Moțpan a invocat că i-a fost respinsă și solicitarea de a fi audiat în plenul Parlamentului directorul SIS, Alexandr Esaulenco, care trebuie să se prezinte pentru a oferi explicații cel puțin referitoare la trocul cu Aeroportul Internaționale Chișinău, care nu a fost discutat nici chiar în cadrul Comisiei securitate națională.

„În aceste condiții nu putem vorbi de o activitate normală a Parlamentului”, a spus Moțpan

Faptul că deputații din PD nu au votat pentru includerea moțiunii simple a Blocului ACUM împotriva ministrului de Externe, la fel, este o situație ieșită din comun, deoarece Constituția și Regulamentul Parlamentului oferă drepturi tuturor deputaților să depună moțiuni simple.

„Acest fapt este garantat prin Constituție și este o aberație ca șeful Direcției Juridice a Parlamentului să vină să spună că ea nu a fost redactată conform anumitor uzanțe”, a spus Munteanu

Deputații au declarat că în cazul în care aceste practici de sabotare a activității deputaților din opoziție nu vor înceta, ar putea recurge la acțiuni de protest, de blocare a tribunei Parlamentului ori chiar de boicotare a ședințelor.

Noutăţile partenerilor

comentarii: