image
Sursa foto: jurnal.md / Nadejda Roșcovanu

Cele mai multe decese în Republica Moldova survin din cauza bolilor de inimă

Cele mai multe decese în Republica Moldova survin din cauza bolilor de inimă. Potrivit medicilor, o dată în jumătate de oră, un om face infarct miocardic, iar pentru unul din zece, acesta este fatal. În același timp, experții afirmă că 80 la sută dintre maladiile cardiovasculare pot fi prevenite. Investigațiile medicale au devenit o normă doar pentru cei, care au suferit de o boală de inimă. Oamenii recunosc că ezită să meargă la medic din lipsa de bani, dar și din frica de a nu fi descurajați.

Investigațiile medicale la inimă au ajuns să fie unele de rutină pentru familia Vereșca din Călărași. Stăpânul casei a suferit un infarct când avea 36 de ani, iar de atunci toate prioritățile s-au schimbat.

Gheorghe Mocanu a venit din Cahul să fie internat la Institutul de Cardiologie. Durerile și insuficiența respiratorie le-a simțit brusc, în timp ce era la serviciu.

„Toată viața lucrăm, dar pentru sănătate nu avem timp. Bolile de inimă le am de mai demult. 18 ani am lucrat în Moscova. Și nervi și toate greutățile au fost atunci. Cea mai mare durere de inimă sunt neajunsurile. Poți să ai milioane, dar dacă nu ai sănătate și copii nu sunt acasă, asta e cea mai mare durere”, spune bărbatul.

O afecțiune la inimă i-a fost depistată și Elenei Margine, deși aparent, nimic nu îi dădea de bănuit că inima îi este bolnavă.

„Am venit cu altă problemă. Și mi-a depistat că inima nu funcționează normal. Eu nu am știut. Niciodată nu m-am gândit și acum stau cu inima. Am venit cu o problemă și mi-a găsit altă problemă”, afirmă femeia.

Chiar dacă mama ei a decedat având aceeași afecțiune cardiovasculară, până acum a ezitat să facă investigații. Lipsa banilor îi ține departe pe oameni de cabinetul medicilor, mai ales la sat, spune femeia.

Oamenii spun că în sate este dificil să găsești un specialist. Mulți pur și simplu nu ajung până la centrele medicale regionale pentru investigații.

Pacienții cu boli de inimă sunt tot mai tineri. Medicii au și o explicație a acestui fenomen.

„Să știți că maladiile cardiovasculare depășesc cu mult decesele provocate de maladiile oncologice, SIDA, HIV și malarie. Dacă verificăm factorii de risc cu 80 la sută scădem incidența maladiilor cardiovasculare. Factorii de risc sunt cei arhicunoscuți. O alimentație nesănătoasă, hipodinamismul, stresul, fumatul, nivelul colesterolului ridicat, hipertensiunea arterială și diabetul zaharat”, precizează Alexandru Carauș, medic cardiolog, director medical al Institutului Cardiologic.

Potrivit medicilor, primele semnale care ar trebui să ne aducă imediat în cabinetul medicului sunt durerile în piept, respirație îngreunată, amețeli sau greață. Peste 17 milioane de oameni mor, în fiecare an, din cauza bolilor cardiovasculare. Până în anul 2030, dacă nu vor fi adoptate măsuri imediate, numărul cazurilor de deces va crește până la 23 de milioane, atenționează OMS.

Noutăţile partenerilor

comentarii: