image
Sursa foto: Jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

FOTO: Veteranii au protestat azi la MS; Cer investigarea activității șefei CREPOR, soția deputatului Lebedinschi

Un grup de vetrani au depus o petiție azi, 15 noiembrie, la Ministerul Sănătății și ministerul Muncii și Protecției Sociale în care solicită investigarea activității actualei conduceri a Centrului Republican Experimental de Protezare, Ortopedie și Reabilitare. Potrivit veteranilor, mulți dintre care au beneficiat anterior de reabilitare la acest Centru, de când la cârma instituției se află soția deputatului socialist Adrian Lebedinschi, Veronica Lebedinschi, mai multe cadre medicale cu experiență au fost demise ilegal din funcție, iar altele, fără calificarea necesară au fost numite în funcție.

Peste 20 de veterani ai războiului de pe Nistru s-au prezentat azi în fața clădirii Ministerului Sănătății și Ministerului Muncii și Protecției Sociale, nemulțumiți de modul în care decurg lucrurile la Centrul Republican Experimental de Protezare, Ortopedie și Reabilitare (CREPOR), unde în octombrie 2020, Comisia de concurs pentru ocuparea funcției de director al acestui Centru, a numit-o șef pe Veronica Lebedinschi, care anterior a activat în calitate de medic neurolog la spitalul de psihiatrie și care nu avea experiență în domeniul managmentului.

Veteranii solicită restabilirea în funcție a lucrătorilor medicali profesioniști forțați să plece. Ei spun că în instituție domină frică și mulți lucrători le-au spus că le-au fost tăiate premiile. Totodată veteranii solicită prevenirea oricărei încercări de privatizare a acestei instituții, amintind că au mai fost tentative de a privatiza acest imobil, dar sub influența protestelor s-a renunțat la ele.

Petiția veteranilor poate fi citită mai jos.

ss
ss
ss

Solicitat de Jurnal.md, fostul director adjunct pentru medicină al Centrului Republican Experimental Protezare, Ortopedie și Reabilitare (CREPOR), Dumitru Moscalenco, vizat în petiția veteranilor, ne-a informat că a demisionat din funcție pentru că nu era de acord cu acțiunile noii directoare a instituției.

Una din persoanele care a organizat Concursul de alegere a noului director CREPOR în septembrie-octombrie 2020, Djulieta Popescu, numită în 2019 de Guvernul Chicu, secretar de stat al Ministerului Sănătății - în august 2021 a fost numită de Veronica Lebedinschi director adjunct pe producere și exploatare al acestei instituții. O altă persoană favorizată ar fi Elena Cușcă, soția lui Vasile Cușcă, secretar de stat la Ministerul Sănătății, care s-a ales cu funcția de șefă a Departamentului relații publice, un „departament” care nici nu exista în cadrul acestei instituții.

Între timp a mai fost instituită funcția de șef al serviciului auto, șef a garajului CREPOR și altele. „La un moment dat acești oameni nici măcar nu ne erau prezentați. Am mers pe lângă ei și am cerut măcar să ne spună cine sunt. Am lucrat 20 de ani la această instituție, au fost făcute multe lucruri bune pentru oameni, pentru veterani. Am plecat după ce am depus cerere din proprie inițiativă deoarece nu mai eram de acord cu modul în care decurg lucrurile acolo”, ne-a spus Dumitru Moscalenco.

La întâlnirea cu veteranii a ieșit secretarul de stat al ministerului Muncii și Protecției Sociale, Vasile Cușcă. Acesta a anunțat veteranii că este exclus orice proces de privatizare a CREPOR și că la această instituție au loc pe moment verificări.

„Aceasta este o instituție publică din subordinea Ministerului Muncii și Protecției Sociale și nicidecum nu poate fi privatizată. La momentul actual Inspecția Muncii și Inspsecția financiară efectuează controale. Ei verifică toate circumstanțele, toate faptele, și în cazul în care vor fi depistate nereguli, vom întreprinde măsuri. Au fost diferite sesizări, apeluri din partea cetățenilor și se întreprind măsuri pentru a verifica aceste reclamații" , a spus secretarul de stat.

ss
ss
ss
ss

Noutăţile partenerilor

comentarii: