image
Sursa foto: anticoruptie.md

An „roditor” pentru judecătorii din RM: Apartamente, case, terenuri și mașini de lux cu... 10 mii de lei

Terenuri, case de lux şi apartamente în zone de elită, dar şi maşini de zeci de mii de euro (vădit subestimate în declarațiile de avere), proprietăţi pentru care majoritatea moldovenilor trebuie să economisească ani la rând, au intrat, în 2017, în posesia mai multor judecători. În timp ce unii le-au obţinut prin moştenire de la rude şi părinţi sau au luat credite ca să le cumpere, alţii pretind că le-au procurat din salariu. Unii dintre magistrați au avut câştiguri mult sub valoarea achiziţiilor pe care le-au făcut pe parcursul anului trecut. Achizițiile pe care unii dintre magistraţi le-au făcut în 2017 sunt mult peste câştigul lor pentru câţiva ani. Totodată, peste 120 de angajați ai sistemului judiciar au obținut anul trecut locuințe la preț redus, în trei blocuri construite pe străzile Romană, Ceucari și Hristo Botev din Capitală, se arată într-o investigație a portalului Anticorupție.

Ruxanda Pulbere este una dintre cele mai înstărite judecătoare din Chișinău. Veniturile familiei Pulbere, în care ambii soți sunt bugetari, s-au ridicat anul trecut la aproape jumătate de milion de lei. Soțul judecătoarei, Marcel Pulbere, a fost anterior subiectul unei investigații a postului de televiziune Jurnal TV. Pulbere este șef-adjunct de departament la Serviciul Vamal, iar la începutul anului a fost arestat pentru fapte de corupție. Recent, Jurnal TV l-a surprins la libertate, în timp ce sărbătorea ziua de naștere a fiicei, într-un local de lux. Anticorupție.md scrie că cheltuielile familiei judecătoarei Pulbere au depășit, anul trecut, de patru ori veniturile. Un simplu calcul arată că familia Ruxandei Pulbere a făcut procurări masive, pentru care a cheltuit peste două milioane de lei. Deși nu menționează eventuale împrumuturi, magistrata s-a pricopsit cu un apartament de 209 metri pătrați, evaluat la peste 1,2 milioane de lei, și cu două garaje, pentru care a mai scos din buzunar alte 410 mii de lei. Locuința a fost înregistrată pe numele fiicei judecătoarei. Tot în 2017, familia Pulbere a procurat un BMW X4, produs în 2014, pentru care a plătit 400 de mii de lei.

Chiar dacă activează în provincie, Mihail Ulinici de la Judecătoria Ungheni a optat anul trecut pentru un apartament în Chișinău. Deși mai are două case cu acareturi de 84 și, respectiv, 110 metri pătrați în Nisporeni, judecătorul a mai cumpărat un apartament de 70,7 metri pătrați într-un bloc din sectorul Ciocana. Potrivit declarației de avere, noua achiziție l-ar fi costat circa 366 de mii de lei.

Până anul trecut, judecătoarea Elena Bolocan de la Strășeni nu avea nici casă, nici terenuri, nici apartament. În 2017 însă a obținut o avere întreagă. Pe lângă cele 11 terenuri cu suprafața totală de circa 5,2 hectare, care valorează peste 61 de mii de lei, magistrata a intrat în proprietatea unei case de 104,2 metri pătrați și a unui garaj de 14,4 metri pătrați, în urma semnării unui contract de înstrăinare cu condiția întreținerii pe viață. Valoarea totală a imobilelor dobândite se ridică la doar aproximativ 61 de mii de lei.

Iar automobilele scumpe ale judecătorilor, procurate la prețuri mici, a devenit un lucru cunoscut în spațiul public. De exemplu judecătoarea Ludmila Holevițcaia de la instanța din Chișinău indică în declaraţia de avere că în 2017 şi-a procurat un BMW, produs în 2002, pentru care ar fi achitat doar... 10 mii de lei. Și vicepreședintele Judecătoriei Bălți, Valeriu Pădurari, a scos din buzunar doar 20 de mii de lei pentru un Lexus fabricat în 2007.

De partea cealaltă, un șir de magistrați au cheltuit sume exorbitante în 2017, pentru a-și completa parcul de mașini. Este și cazul lui Xenofon Ulianovschii, de la Curtea de Apel Chișinău, care anul trecut și-a cumpărat cu aproximativ 39 de mii de euro un Jaguar F-Pace proaspăt scos din uzină. Având venituri de doar 169 de mii de lei în 2017 și beneficiind de o donație de 200 de mii de lei de la părinți. Iar Dragoș Crigan de la Judecătoria Chișinău anul trecut s-a încumetat să cheltuie 650 de mii de lei pentru a intra în proprietatea unei Skoda Superb, fabricată un an mai devreme.

Noutăţile partenerilor

comentarii: