Ruxanda Pulbere este una dintre cele mai înstărite judecătoare din Chișinău. Veniturile familiei Pulbere, în care ambii soți sunt bugetari, s-au ridicat anul trecut la aproape jumătate de milion de lei. Soțul judecătoarei, Marcel Pulbere, a fost anterior subiectul unei investigații a postului de televiziune Jurnal TV. Pulbere este șef-adjunct de departament la Serviciul Vamal, iar la începutul anului a fost arestat pentru fapte de corupție. Recent, Jurnal TV l-a surprins la libertate, în timp ce sărbătorea ziua de naștere a fiicei, într-un local de lux. Anticorupție.md scrie că cheltuielile familiei judecătoarei Pulbere au depășit, anul trecut, de patru ori veniturile. Un simplu calcul arată că familia Ruxandei Pulbere a făcut procurări masive, pentru care a cheltuit peste două milioane de lei. Deși nu menționează eventuale împrumuturi, magistrata s-a pricopsit cu un apartament de 209 metri pătrați, evaluat la peste 1,2 milioane de lei, și cu două garaje, pentru care a mai scos din buzunar alte 410 mii de lei. Locuința a fost înregistrată pe numele fiicei judecătoarei. Tot în 2017, familia Pulbere a procurat un BMW X4, produs în 2014, pentru care a plătit 400 de mii de lei.

Chiar dacă activează în provincie, Mihail Ulinici de la Judecătoria Ungheni a optat anul trecut pentru un apartament în Chișinău. Deși mai are două case cu acareturi de 84 și, respectiv, 110 metri pătrați în Nisporeni, judecătorul a mai cumpărat un apartament de 70,7 metri pătrați într-un bloc din sectorul Ciocana. Potrivit declarației de avere, noua achiziție l-ar fi costat circa 366 de mii de lei.

Până anul trecut, judecătoarea Elena Bolocan de la Strășeni nu avea nici casă, nici terenuri, nici apartament. În 2017 însă a obținut o avere întreagă. Pe lângă cele 11 terenuri cu suprafața totală de circa 5,2 hectare, care valorează peste 61 de mii de lei, magistrata a intrat în proprietatea unei case de 104,2 metri pătrați și a unui garaj de 14,4 metri pătrați, în urma semnării unui contract de înstrăinare cu condiția întreținerii pe viață. Valoarea totală a imobilelor dobândite se ridică la doar aproximativ 61 de mii de lei.

Iar automobilele scumpe ale judecătorilor, procurate la prețuri mici, a devenit un lucru cunoscut în spațiul public. De exemplu judecătoarea Ludmila Holevițcaia de la instanța din Chișinău indică în declaraţia de avere că în 2017 şi-a procurat un BMW, produs în 2002, pentru care ar fi achitat doar... 10 mii de lei. Și vicepreședintele Judecătoriei Bălți, Valeriu Pădurari, a scos din buzunar doar 20 de mii de lei pentru un Lexus fabricat în 2007.

De partea cealaltă, un șir de magistrați au cheltuit sume exorbitante în 2017, pentru a-și completa parcul de mașini. Este și cazul lui Xenofon Ulianovschii, de la Curtea de Apel Chișinău, care anul trecut și-a cumpărat cu aproximativ 39 de mii de euro un Jaguar F-Pace proaspăt scos din uzină. Având venituri de doar 169 de mii de lei în 2017 și beneficiind de o donație de 200 de mii de lei de la părinți. Iar Dragoș Crigan de la Judecătoria Chișinău anul trecut s-a încumetat să cheltuie 650 de mii de lei pentru a intra în proprietatea unei Skoda Superb, fabricată un an mai devreme.