Circa un milion de sud-coreeni au vizitat zona până în iulie 2008, când turismul a fost oprit după ce un soldat nord-coreean a împuşcat mortal o turistă sud-coreeană care se rătăcise în zona cu acces interzis.

Pe fondul diminuării relaţiile tensionate dintre Coreea de Nord şi cea de Sud, din ultimii doi ani, au existat discuţii despre redeschiderea staţiunii Kumgang pentru turişti. De altfel, în vremea când se făcea turism, staţiunea a fost o sursă importantă de valută forte pentru Phenian.

În ciuda unei înţelegeri din septembrie cu omologul său nord-coreean, Moon Jae-în, preşedintele Coreei de Sud, a ezitat să aprobe reluarea vizitelor în condiţiile menţinerii sancţiunilor internaţionale, inclusiv asupra proiectelor economice care îi permit statului comunist să obţină valută forte. Seulul riscă şi el sancţiuni dacă acceptă ca turişii sud-coreeni să cheltuiască bani în zonele nord-coreene.

Replica lui Kim Jong-un pare că a venit ca urmare a vizitei făcute recent: toate clădirile „cu aspect neplăcut”, „sărăcăcioase” şi „lipsite de caracter naţional”, proiectate de Coreea de Sud în zona respectivă, vor fi distruse, urmând să fie înlocuite de clădiri moderne, în stil nord-coreean, care să „meargă bine cu peisajul natural al Muntelui Kumgang”, potrivit Deutsche Welle.

Acesta a descris facilităţile actuale din zonă ca fiind „construite ca nişte corturi improvizate într-o zonă afectată”.

Lee Sang-min, purtătorul de cuvânt al Ministerului Unificării din Seul, a declarat că Sudul va „apăra activ drepturile de proprietate ale poporului nostru”, adăugând că intenţionează să accepte orice discuţii propuse de Coreea de Nord cu privire la facilităţi.

Kim Jong-un a afirmat că este o „idee greşită” să priveşti atracţia turistică ca un simbol al relaţiilor dintre nord şi sud.

„Vom întâmpina mereu compatrioţii noştri din Sud dacă vor să vină pe Muntele Kumgang, după ce va fi construit de minune ca destinaţie turistică de nivel mondial”, a adăugat Kim.