image
Sursa foto: ghsindex.org

Topul celor mai bine și mai slab pregătite state în fața epidemiilor; Ce loc ocupă Republica Moldova

Republica Moldova ocupă locul 78 din 195 de ţări ale lumii, în Indexul Global al Siguranţei Medicale, care arată capacitatea statelor de a face faţă epidemiilor şi pandemiilor.

Punctajul obținut de Republica Moldova, în baza a 34 de indicatori, este de 42,9 din 100 de puncte posibile - peste media globală de 40,2.

Acest scor plasează țara noastră în categoria celor pregătite pentru a răspunde unei provocări sanitare grave.

Indicele GHS (Global Health Security) a fost creat în 2019 de Centrul Johns Hopkins pentru Securitate Medicală (detalii aici) şi Iniţiativa pentru Ameninţarea Nucleară, în colaborare cu echipa de intelligence economic a publicaţiei The Economist. Concluziile principale ale studiului sunt că securitatea medicală este scăzută la nivel global în faţa riscurilor epidemice şi că ţările lumii nu sunt pregătite să facă faţă unei catastrofe biologice.

Punctajul mediu general al ţărilor dezvoltate este 51,9. Pe primul loc în clasament se află SUA (83,5), urmată de Marea Britanie (77,9), Olanda, Australia şi Canada (toate trei la diferenţă infimă peste 75 de puncte). România ocupă locul 60, iar Ucraina e pe 94.

Ultimele trei poziţii sunt ocupate de Coreea de Nord, Somalia şi Guineea Ecuatorială (între 17,5 şi 16,2 puncte).

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: