image
Sursa foto: masterreporters.com

Locul de pe glob în care frații gemeni fie sunt venerați drept ființe supranaturale, fie sunt uciși barbar la naștere

Orașul Igbo-Ora din Nigeria numără aproximativ 92.000 de locuitori, majoritatea făcând parte din tribul Yoruba, care reprezintă aproximativ 21% din populația Nigeriei. Antropologii au descoperit că incidența numărului de gemeni în acest trib este neobișnuit de mare. Anul trecut, când guvernul a sponsorizat un festival pentru a celebra existența acestora, peste 2.000 de gemeni au participat la ceremonie. De altfel, orașul a fost supranumit „capitala mondială a gemenilor”.

Numărul neobișnuit de mare de gemeni în această comunitate a alimentat, de-a lungul timpului, și mai multe superstiții despre aceștia. Ei sunt văzuți în cultura tribului Yoruba drept daruri de la Dumnezeu, entități duale protejate de spirite și care au puteri magice.

Alte triburi văd însă frații gemeni drept „o abominație”. Iar superstițiile tribului Yoruba durează cât timp gemenii sunt în viață amândoi. Un fotograf nigerian care a început un proiect prin care fotografiază mai multe cupluri de frați gemeni explică cum este posibil ca superstițiile să îi pună în pericol.

Credința tradițională spune că gemenii au puteri supranaturale, care le protejează familiile și chiar și tribul din care fac parte. Însă dacă unul dintre gemeni moare, protecția dispare. Părinții unui geamăn decedat cer de multe ori preotului tribului să sculpteze în lemn o figurină care să reprezinte copilul mort, apoi au grijă de figurină ca și când ar fi un om.

Alte triburi nu împărtășesc însă aceste credințe. „Alte culturi precoloniale din Nigeria văd nașterea gemenilor drept un fenomen biologic de rău augur și ghinion”, spune fotograful Stephen Tayo. În unele dintre aceste triburi, bebelușii gemeni sunt uciși după naștere cu plante otrăvitoare sau abandonați într-o încăpere și lăsați să moară de foame. Când mama copiilor gemeni moare la naștere, bebelușii sunt legați de trupul ei și îngropați alături de ea, transmite Digi24.

Fotograful Stephen Tayo explică și că a început acest proiect pentru că este fascinat de cum două persoane care arată identic pot fi, totuși, foarte diferite la nivel de personalitate și comportament, dar și pentru a atrage atenția asupra unor culturi și credințe mai puțin cunoscute lumii largi.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: