image
Sursa foto: Jurnal.md

Un deputat PSRM și altul de la PD, sub lupa ANI; Alți opt demnitari au încălcat regimul de integritate

În perioada 8-12 februarie 2021, Inspectoratul de Integritate al Autorității Naționale de Integritate (ANI) a inițiat zece controale. În procedurile de control sunt vizați doi deputați. Potrivit surselor Jurnal, este vorba despre Alexandru Usatâi, deputat PSRM, care este verificat pentru posibila nerespectare a regimului juridic al averii, iar cel de-al doilea, Nicolae Ciubuc, de la PD, este vizat în procedura de control al incompatibilităților de funcție.

La controlul averii sunt verificați și un fost administrator al Aeroporului Internațional Chișinău, precum și un președinte de raion. Alte trei controale au fost inițiate pe numele a trei primari din raioanele Ialoveni și Drochia.

În cadrul verificărilor inițiate figurează și un șef al Centrului de Sănătate Publică din raionul Cantemir.

Inspectorii de integritate au emis opt acte de constatare a încălcării regimurilor juridice al conflictelor de interese și incompatibilităților. Aceste încălcări au fost admise de un vicedirector de Spital raional, un fost director de teatru din Chișinău, un fost șef de secție de cultură din Taraclia și alți trei primari din raioanele Soroca, Fălești. Aceștia au fost verificați și constatați cu conflicte de interese admise în timpul exercitării funcțiilor date, iar un consilier local din raionul Glodeni a deținut simultan încă o funcție.

Șapte cauze contravenționale au fost pornite pe numele a unui fost șef al IGP, vicepreședinte al raionului Strășeni, funcționar public din cadrul Inspectoratului Ecologic de Stat, trei consilieri locali din Cricova municipiul Chișinău și un consilier local din raionul Șoldănești. Aceștia ar putea fi sancționați pentru nedepunerea declarațiilor de avere și interese personale.

Citeşte mai mult despre

comentarii: