image
Sursa foto: MarianVejcik

Ciocoi, despre vaccinul rusesc și pașapoartele de vaccinare: „Va trebui să ne racordăm și noi; Nu ne axăm pe producător”

Premierul interimar al RM, Aureliu Ciocoi, afirmă că țara noastră este deschisă pentru vaccinarea populației cu oricare dintre vaccinurile aprobate de către Agenția Națională a Medicamentului. Potrivit lui, niciun producător de vaccin nu este favorizat și se desfășoară pe cale egală.

„Nu ne axăm pe niciun producător. Noi suntem deschiși pentru orice vaccin. Nu se favorizează niciun producător, niciun vaccin, mergem pe cale egală, tratament egal pentru toate vaccinurile și toți producătorii omologați de Agenția Națională a Medicamentului”, a declarat Aureliu Ciocoi în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la Jurnal TV.

Cât despre dilema lansată în spațiul public de anumiți politicieni privind aprobarea vaccinul Sputnik V în Republica Moldova, Ciocoi a menționat că dosarul a fost depus la Agenția Medicamentului pentru omologarea vaccinului de către o companie farmaceutică privată.

„Acest lucru presupune că, compania farmaceutică a solicitat omologare vaccinului Sputnik V tocmai pentru a-l aduce pe teritoriul RM în formă comercială. Dar populația RM va fi tratată după programul de vaccinare care este gratuit. Avem o piață liberă, nu văd motive care ar putea interzice clinicilor private să poate propune contra cost vaccinuri anti-covid”, a mai declarat Ciocoi.

Premierul interimar a tras și un semnal de alarmă prin care aduce la cunoștința anumitor persoane faptul că vaccinul procurat din banii publici în niciun caz nu trebuie comercializat în clinicile private.

„Ar fi foarte urât ca vaccinurile achiziționate drept donație sau din bani publici să fie vândute în clinicile private și pe această cale previn de pe acuma ca doritorii de asemenea scheme să uite acest lucru”, a avertizat Ciocoi.

Întrebat dacă Republica Moldoova coordonează cu Uniunea Europeană asupra certificatului de vaccinare anti-coronavirus, Ciocoi a răspuns:

„La nivelul Uniunii Europene este în proces de discuție această idee. Evident că sunt și guverne, dar și foarte multe companii turistice care lobbează pentru introducerea acestui ceritificat sau pașaport de vaccinare. De ce? Pentru a permite populației în sfârșit să călătorească, pentru că există oboseala asta de covid în toate statele lumii. Cu siguranță la nivel european va fi adoptat acest pașaport, care va trebuie să ne racordăm și noi cât mai curând posibil. La etapa actuală nu este sens să începem negocierile cu UE pentru aderarea la acest sistem de pașaport, întrucât nu este luată decizia finală la Comisia Europeană”.

Noutăţile partenerilor

comentarii: