Breaking News

image
Sursa foto: newsmaker.md

PAS cere convocarea de urgență a CMC: „Ceban include persoane loiale socialiștilor în birourile electorale din capitală”

Reprezentanții PAS acuză PSRM și pe primarul Ion Ceban că ar include persoane loiale socialiștilor în Birourile Electorale ale celor peste 300 de secții de votare din Chișinău, pentru a putea frauda alegerile parlamentare din 11 iulie.

Președintele fracțiunii PAS din CMC, Vasile Grădinaru, a declarat azi, în cadrul unei conferințe de presă, că primarul capitalei trebuia, până la data de 14 mai, să convoace Consiliul Municipal Chișinău pentru a supune votului candidaturile ce urmau a fi prezentate Comisiei Electorale Centrale pentru calitatea de membri ai Consiliul Electoral al Circumscripției Electorale municipale Chișinău nr 1.

Primarul însă nu a făcut acest lucru și în asemenea circumstanțe CEC-ul deleagă candidați în locul CMC din Registrul Funcționarilor Electorali la discreția lor.

Potrivit reprezentantului PAS, PSRM a transformat CECE Chișinău din organ electoral „într-o gașcă de prieteni și amici”.

„Iată câteva nume din componența CECE Chișinău: Ina Babin – a fost înaintată de PDM, dar în realitate este persoana de încredere a primarului Ion Ceban. A fost aleasă președinte CECE. Vitalie Miron – înaintat de PSRM. Elena Mânzat – asistentă a unui deputat socialist delegat de PSRM, Inga Botnari – este secretar la Pretura Centru și este în relații de prietenie de lungă durată cu cei sus-menționați, subordonată lui Ion Ceban”, a spus Vasile Grădinaru.

Potrivit PAS, pentru faptul ca au demascat ilegalități, unele persoane nu vor mai fi membri ai Birourilor Eelectorale ale Secțiilor de Votare sau cel puțin nu vor mai fi președinți.

„Primul caz este Președinta secției de votare (SV) 215 din Chișinău, Svetlana Cojocaru, care în scrutinul trecut a depistat și oprit o schemă de falsificare a voturilor de către socialiști. Un alt caz este cel al președintei (SV) 1/114, Elena Ceban, care a alertat poliția și a fost oprită o altfel de fraudă, și anume - transportarea organizată la secția de vot a alegătorilor” a mai spus Vasile Grădinaru.

PAS a solicitat CEC să analizeze legalitatea constituirii CECE sub aspectul conflictului de interese a membrilor desemnați din registrul funcționarilor electorali. Totodată, consilierii PAS au solicitat primarului Ion Ceban să înceteze falsificarea alegerilor și să convoace până la data de 5 iunie ședința CMC, pentru a aproba lista membrilor Birourilor Electorale ale Secțiilor de Votare, delegați de CMC.

„În cazul în care, până la sfârșitul zilei de azi, nu va fi convocată ședința, facem apel către toți consilierii din celelalte partide să o convocăm noi. E nevoie de 17 semnături, sper că le vom aduna, pentru că socialiștii ne vor fura votul tuturor, indiferent dacă suntem de dreapta, stânga sau centru.Chișinău”, a conchis Vasile Grădinaru.

Nici PSRM și nici primarul capitalei nu au comentat deocamdată aceste acuzații.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: