image
Sursa foto: europalibera.org

Vitalie Ciobanu: PD și PSRM se susțin discret în cursa pentru capitală și se pregătesc să guverneze împreună din toamnă

PD și PSRM se susțin discret în campania pentru primăria Chișinău, iar după alegerile parlamentare din toamnă se pregătesc să guverneze împreună.

Este opinia scriitorului și publicistului Vitalie Ciobanu expusă într-un editorial pentru Europa Liberă.

„În tot acest răstimp, trustul de presă al lui Plahotniuc și-al Partidului Democrat atacă virulent adversarii din opoziția extraparlamentară, cărora le găsește sau, dacă trebuie, le inventează cele mai mari păcate, le răstălmăcește vorbele, le fabrică montaje denigratoare, doar pentru că nu s-au raliat ideii ordonatoare a PD-ului de a căuta un „sublim candidat comun”, care ar fi trebuit să fie cel desemnat în taină sau pe față (vom vedea mai spre finalul campaniei) de coordonatorul Plahotniuc”, spune Vitalie Ciobanu în articolul său.

„Rolurile în războiul simbolurilor pe care-l urmărim sunt clar distribuite: Dodon evoluează în postura „cruciatului” moldovenist, antioccidental și antiamerican. Opoziția proeuropeană este demonizată, prezentată ca o coaliție imorală. În spatele acestor desfășurări de decoruri, guvernarea își face agenda cu Transnistria – așa cum remarcă, îngrijorați pe bună dreptate, mai mulți observatori –, pregătind pas cu pas, cu acceptul superficial și sastisit al unor structuri internaționale (OSCE, Comisia Europeană), legalizarea regimului separatist de la Tiraspol. O federalizare mascată, o transnistrizare a Republicii Moldova, vizând ancorarea ei într-o zonă gri, fără nicio perspectivă europeană, dar cu largi posibilități de manevră și îmbogățire pentru clanurile mafiote de la noi și din întreg spațiul CSI”, mai scrie Vitalie Ciobanu.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: