image
Sursa foto: Getty Images

Primii doi sportivi găsiți dopați într-o singură zi la Jocurile Olimpice de la Beijing 2022

Schiorul iranian Hossein Saveh Shemshaki este primul sportiv testat pozitiv la o substanţă dopantă, la JO de iarnă 2022 de la Beijing, scrie DPA, citând un comunicat al Agenţiei Internaţionale de Testare (ITA).

În aceeași zi, a fost depistată dopată și patinatoarea rusă Kamila Valieva.

La 5 zile după ceremonia deschidere, Saveh Shemshaki, în vârstă de 36 de ani, a fost testat pozitiv la substanţa dehidroclormetil, care este clasificată ca un steroid androgenic anabolic, proba fiind recoltată la un test în afara competiţiei la începutul săptămânii, în cursul zilei de luni.

Saveh Shemshaki, care a fost suspendat provizoriu, a cerut deja testarea unei probe B.

El participă pentru a treia oară la o ediţie a JO de iarnă, obţinând cel mai bun rezultat la JO de la Soci (2014), locul 31 la slalom.

Medicii au găsit o substanţă interzisă în sângele rusoaicei Kamila Valieva, medaliată cu aur în concursul pe echipe la patinaj artistic, luni la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing, transmite EFE.

După cum a anunţat miercuri ziarul rus Sport-Express, substanţa detectată este un medicament folosit pentru combaterea problemelor cardiace, care nu contribuie la îmbunătăţirea performanţelor sportive.

Din cauza acestui test pozitiv, ceremonia de acordare a medaliilor în proba pe echipe a concursului de patinaj artistic de la JO 2022 nu a mai avut loc.

Valieva, campioană a Europei la vârstă de 15 ani, şi alţi patinatori ruşi nu s-au antrenat miercuri în vederea competiţiei individuale.

Rusia a obţinut până acum unsprezece medalii la JO 2022: două de aur, trei de argint şi şase de bronz. Sportivii ruşi concurează sub drapel neutru în competiţia din capitala Chinei.

Valieva, considerată în unanimitate noua ţarină a patinajului artistic, a făcut senzaţie la Beijing reuşind o săritură cvadruplă.

Luni, echipa Comitetului Olimpic Rus a cucerit medalia de aur în proba pe echipe, devansând SUA şi Japonia. Ceremonia de înmânare a medaliilor, prevăzută iniţial pentru luni seara a fost amânată pentru marţi, dar nu s-a desfăşurat, iar miercuri Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) şi Federaţia internaţională au precizat că "a apărut o problemă (marţi) în ultimul moment, care necesită să fie examinată juridic, urmând să fie comunicate detalii".

Într-un articol publicat miercuri de ediţia online a USA Today, o sursă apropiată cazului, care a dorit să rămână anonimă, a afirmat că unul dintre patinatorii ruşi a fost depistat pozitiv la un produs dopant.

Şase patinatori ruşi au concurat în proba pe echipe: Kamila Valieva la feminin, Mark Kondratiuk la masculin, perechea Anastasia Mişina-Aleksandr Galliamov şi specialiştii la dans Victoria Siniţina-Nikita Kaţalapov.

Miercuri, dansatorii pe gheaţă au fost singurii din cei şase care s-au antrenat la Capital Indoor Stadium şi au refuzat să răspundă întrebărilor presei în zona mixtă.

Agenţia rusă Tass a publicat declaraţii ale antrenorilor Mark Kondratiuk şi Tamara Moskvina, care au afirmat că este o zi de repaus pentru patinatori.

Eteri Tutberidze, antrenoarea Kamilei Valieva, nu a făcut nicio declaraţie publică miercuri.

comentarii: