image
Sursa foto: jurnal.md

Sondajul BOP, dezbătut la Jurnal TV: „Raintingul PSRM este considerabil mai jos decât ce apare acolo; Sondajul este depășit”

Rezultatele sondajul prezentat astăzi de către Barometrul Opiniei Publice au fost discutate astăzi în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la Jurnal TV. Potrivit sondajului, în cazul în care duminica viitoare ar avea loc alegeri anticipate în Parlamentul RM ar accede următoarele partide: PAS, PSRM, Partidul Șor și Partidul Nostru, iar procentajul este la distanță destul de mare, arată sondajele.

Expertul WachDog, Valeriu Pașa, susține că deși Partidul Socialiștilor din RM se află pe locul doi în clasament, acesta s-ar afla cu mult mai jos de fapt. Totuși, Pașa susține că acest sondaj este unul depășit, deoarece nu a fost efectuat după formalizarea noii majorități anunțate în Parlament.

„Acest sondaj după mine, reflectă tendințele care sunt. Eu am avut ocazia să văd și niște sondaje închise care nu se dau publicității și cifrele sunt foarte apropiate. Eu cred că acest sondaj este deja depășit, pentru că el nu a măsurat părerea cetățenilor, după ce s-a formalizat această majoritate în Parlament sau după ultimele mișcări ale partidelor politice. Realitatea eu cred că este că raintingul PSRM este considerabil mai jos decât ce apare acolo, asta este cauza adevărată a comportamentului majorității partidelor din Parlament”, susține Valeriu Pașa.

Expertul Valeriu Pașa a mai atras atenția asupra faptului că în sondaje Federația Rusă pierde teren abia după 20 de ani când vine vorba despre preferințele actuale ale moldovenilor.

„Eu vreau să atrag atenția la faptul că pentru prima dată după 20 de ani gradul de încredere a cetățenilor moldoveni în președintele Rusiei este sub 50 la sută, este 45, a scăzut cu 10 la sută în ultimele trei luni și cu 20 la sută mai puțin decât în ultimii 20 de ani. Exact așa cum s-a făcut transferul pozitiv de imagine de pe Vladimir Putin pe Igor Dodon, astăzi avem un proces invers și toxicitatea lui Igor Dodon este atât de mare încât el trage la vale nu numai PSRM-ul, dar și imaginea acestui vector pro-vestic. Dacă Federația Rusă nu se dezice de acest „copil politic” numit Igor Dodon, atunci o să avem cifre și mai mici”, a adăugat expertul.

Deși tot astăzi a mai fost prezentat un sondaj de opinie efectuat de Asociația Sociologilor și Demografilor, iar rezultatele prezintă cifre diferite, directorul IMAS, Doru Petruți, afirmă că undeva la mijloc ar fi vorba despre nepricepere sau chiar corupție.

„Eu o să mă feresc să vorbesc de cifrele altor companii. Avem cinci sondaje publicate în ultimele 30 de zile și avem, din nou, variații de zeci de procente, iar la unele întrebări care au natură socio-politică și miză importantă RM a ajuns în nefericita situație să depășească chiar și 30%. Tabloul intențiilor de vot, precum cum ați văzut doar după cinci sondaje arată foarte diferit, cu diferențe care depășesc cu mult peste masele de eroare acceptate. (...) În momentul în care diferențele din sondajele variază mai mult de 3,4,5 la sută vorbim în mod garantat și de nepricepere, și de investiții insuficiente, și despre corupție, și despre sondaje cu care suntem intoxicați”, susține Doru Petruți, directorul IMAS.

Emisiunea poate fi urmărită integral aici.

Noutăţile partenerilor

comentarii: