image
Sursa foto: sputnik.md

14 pasageri din avionul în care s-a aflat pacienta cu coronavirus nu pot fi identificați

14 pasageri de pe cursa Milano-Chișinău, aceeași cursă în care s-a aflat și prima femeie infectată cu noul coronavirus în Republica Moldova, nu pot fi identificați. Potrivit autorităților, pasagerii au indicat date greșite în fișele epidemiologice la intrarea în țară. Totodată în ultimele 24 de ore, au fost internate trei persoane suspecte cu coronavirus iar pe parcursul zilei vor fi prezentate rezultatele.

Despre aceasta a anunțat ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, în cadrul unui bfiefing de presă.

„La moment avem o dificultate și anume 14 persoane de pe cursă nu au putut fi informate, identificate din cauza datelor eronate care au fost prezentate în fișele epidemiologice care sunt completate. Pe parcursul zilei se va lucra în comun cu Ministerul Afacerilor Interne, pentru a identifica aceste persoane”, a declarat Dumbrăveanu.

Șefa de la Sănătate a mai declarat că în avion au fost 145 de pasageri, printre care și zece cetățeni ucraineni, și patru din stânga Nistrului. În cazul celor patru cetățeni din Transnistria astăzi au fost prelevate probe, iar pe parcursul zilei vor fi gata rezultatele.

Cu privire la cetățenii Ucrainei de pe această cursă, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene au fost informate autoritățile din Ucraina.

Referitor la cele trei persoane declarate ieri, 8 martie, suspecte, rezultatele sunt negative la prezența Coronavirusului de tip nou.  În ultimele 24 de ore, au fost  internate trei persoane  suspecte, iar pe parcursul zilei vor fi prezentate rezultatele.  

Potrivit informațiilor, în prezent în teritoriu, au fost transmise peste 10 mii de fișe epidemiologice. Sub monitorizarea medicilor de familie se află peste 5 mii de persoane.  Concediu medical a fost acordat până la moment pentru 50 de persoane, care sunt încadrate în câmpul muncii.

În total, în ultimele 24 ore,  pe teritoriu țării au intrat 22 444 persoane, dintre care 401 persoane sunt revenite din Italia.

Pe parcursul săptămânii curente, OMS va efectua o vizită la Laboratorul Epidemiologic al Agenției Naționale Sănătate publică pentru a consolida capacitățile personalului suplimentar dar și pentru evalua care este starea de lucru.

Pentru prevenirea răspândirii infecției prin Coronavirus de tip nou, MSMPS îndeamnă persoanele care revin din zonele cu izbucniri în focare de COVID-19, să respecte următoarele reguli:

Persoanele care nu prezintă simptome asociate cu infecția Coronavirus de tip nou, revenite din regiunile cu izbucniri în focare de COVID-19, sau care au avut contact cu o persoană bolnavă de COVID-19, trebuie să se autoizoleze la domiciliu și să contacteze imediat medicul de familie, pentru a fi supravegheate la domiciliu pentru 14 zile. La necesitate, medicul de familie va elibera certificatul medical pentru a fi prezentat la locul de muncă, sau la studii. Persoanele se vor supune zilnic termometriei și evaluării la simptomele unei infecții respiratorii acute.

Citeşte mai mult despre

comentarii: