image
Sursa foto: zdg.md

Stamate: „Sarcina procurorului general nu e deloc ușoară; Îți trebuie curaj mare să-ți asumi acum asemenea responsabilitate”

Guvernul de la Chișinău a reușit să convingă Comisia de la Veneția că situația judiciarului din Republica Moldova este atât de critică, încât niciun alt mecanism nu poate funcționa, și este necesară o evaluare externă a judecătorilor și procurorilor, afirmă ministra Justiției, Olesea Stamate.

„Ținând cont de principiul inamovabilității judecătorilor, scris în Constituție, am prevăzut inițial ca acei judecători care sunt evaluați negativ să nu fie eliberați din sistem, dar să fie transferați în instanțe inferioare. Rapoartele comisiei de evaluare urmând a fi transmise către ANI și CSM, ca să acționeze în corespundere. Acum Comisia de la Veneția spune: Nu, dragilor. Dacă el nu a trecut testul pe partea integrității, trebuie scos afară din sistem. Nouă recomandarea asta ne-a dezlegat mâinile”, a subliniat Olesea Stamate, în cadrul unui interviu pentru Moldova Curată.

Ea a vorbit și despre concursul pentru funcția de procuror general, organizat după noi reguli, și și-a exprimat speranța că va fi unul corect.

„Interesul nostru este să avem un procuror general curajos, cu cât mai puține legături în sistem. Eu nu zic că la funcția asta nu poate fi propus un procuror, în cazul în care nu există dubii față de integritate lui, reputația profesională, anumite legături cu persoane din politic. Tocmai de asta concursul este deschis și procurorilor, și judecătorilor, și avocaților, și ofițerilor de urmărire penală. Însă, ținând cont de situația din justiție și procuratură, cred că e foarte bine că s-a deschis portița și pentru alte profesii juridice. Sarcina procurorului general nu este ușoară deloc, îți trebuie curaj mare să-ți asumi asemenea responsabilitate acum”, a declarat ministra Justiției.

Noutăţile partenerilor

comentarii: