Potrivit PCCOCS, în perioada 2015-2018, a fost posibilă pornirea unui număr de 110 cauze privind comiterea infracțiunii de pornografie infantilă, 11 cauze privind ademenirea copiilor în scopuri sexuale și șapte cauze privind traficul de copii. O mare parte a infracțiunilor au avut loc în mediul urban.

Măsurile întreprinse de către legiuitori, în scopul protejării copiilor împotriva exploatării sexuale prin intermediul internetului, sunt cu mult în urma dezvoltării tehnologiilor informaționale – de circa 4,5 ori. Prin urmare, racordarea legislativă la nivelul actual de dezvoltare și folosire a mediului online de către exploatatori și de către copii ar avea un rol determinant în prevenirea și investigarea reușită a unor astfel de crime”, a declarat adjunctul procurorului-șef PCCOCS, Sergiu Russu.

La eveniment a fost prezentă șl Directoarea Programului Copii al CI „La Strada Moldova”, care a declarat că perioada de recuperare după un astfel de abuz este mult mai îndelungată, iar copiii victimă nu beneficiază de asistență psihologică corespunzătoare, pentru o durată suficient de îndelungată.

„Tabloul acestei abordări din partea celor vizați devine și mai clar dacă este luată în considerare perioada de 3-4 luni în care copiii sunt supuși unei stări de stres permanent din partea făptașilor – perioadă care urmează după alte câteva săptămâni în care infractorii manifestă politețe, pentru ca să formeze o relație de încredere. Prin urmare, în unele cazuri copiii ajung în situația în care încep să manifeste intenții suicidale”, a declarat aceasta.