image
Sursa foto: jurnal.md

Ministrul Educației: „Reforma învățământului superior din RM se discută încă din 2015”

Despre reforma învățământului superior din Republica Moldova se discută încă din 2015, iar în 2020 două universități au fost reabsorbite. Despre aceasta a vorbit ministrul Educației Anatolie Topală în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV.

Întrebat de ce atât de repede urmează să fie implimentată această inițiativă care prevede că până la toamnă în RM vor rămâne doar 4 universități în loc de 28, ministrul Educației a anunțat că reforma învățământului superior se discută de foarte mult timp.

Cred că prea târziu ne-am apucat de această reformă. Noi discutăm despre necesitatea de a reorganiza rețeaua de universități încă din 2015. În toamna anului 2015, după un studiu care prevedea să rămână 5-7 universități în RM și care de asemnea prevedea necesitatea integrării institutelor de cercetare în cadrul universităților, Ministerul Educației a expediat o scrisoare către instituțiile noastre cu propuneri de a fuziona, de a crea consorții. Dar au trecut șapte ani și nu s-a produs nimic din proprie inițiativă. În 2018 a fost discutat iar acest subiect, deja a fost făcut cu suportul experților de la FMI. În 2020 la fel au fost discuții și două universități au fost absorbite de către Universitatea de Stat din Moldova. A fost introdusă formula de finanțare per student. Procesul acesta e cunoscut bine în mediul universitar”, a precizat ministrul Educației.

Anatolie Topală a mai adăugat că înainte de a da publicității prevederile reformei sistemului universitar s-a întâlnit cu toți rectorii și directorii institutelor de cercetare pe care i-a informat că intenționează să implimenteze această reorganizare.

Abia după ce ne-am întâlnit cu rectorii am anunțat despre această intenție public. Astăzi a apărut și proiectul Hotărârii de Guvern în care sunt descrise detaliat argumentele ce țin de această reorganizare. Proiectul urmează să fie supus avizărilor în cadrul ministerelor și să fie discutat public”, a mai spus Anatolie Topală.

Fostul viceministru al Educației, Tatiana Potâng, a declarat că totuși nu s-a comunicat suficient, inclusiv cu managerii instituțiilor și cadrele didactice care vor fi afectate.

Cu doi ani în urmă când au fost absorbite cele două institutiii nu s-a vorbit de amploarea acestei reorganizări. Într-adevăr, s-a vorbit despre necesitatea reogranizării, dar niciodată cu finalități clare, cu niște concluzii, plana ca o sabie a lui Damocles în mediul academic universitar ideea aceasta, dar niciodată Ministerul Educației de la 2016 încoace nu a venit cu un program de reformă eșalonat. Nu exclud că se comunică zilele acestea cu rectorii, dar nu s-a comunicat cel puțin de la începutul anului de studii, să fie prevenite și cadrele didactice și directorii instituțiilor care vor fi afectate și societatea, deoarece reforma vizează mii de studenți, dar și pe părinții acestora. S-au precipitat lucrurile, nu s-a comunicat și de aici valul acesta de supărări și forfotă”, a conchis Tatiana Potâng.

Amintim că deja trei universități, Universitatea Agrară din Moldova, Universitatea din Tiraspol și Academia de Administrare Publică au criticat reforma din învățământul superior, anunțată luni, 27 iunie, de Ministerul Educației și Cercetării.

Este vorba de reducerea numărului de instituții superioare de învățământ de la 28, câte există în prezent, la 4. Procesul de reorganizare este planificat să aibă loc în vara anului 2022, între perioada de absolvire a studiilor și începutul noului an de studii. Admiterea la studiile superioare se va desfășura doar în instituțiile reorganizate, iar transferul studenților se va finaliza până la începutul noului an de studii.

Emisiunea „Cabinetul din umbră” poate fi urmărită integral mai jos.

Noutăţile partenerilor

comentarii: