image
Sursa foto: jurnal.md

VIDEO: Profilul migrantului din RM s-a schimbat; Pleacă tinerii și oamenii cu venituri decente

Fiecare al cincilea tânăr din Republica Moldova își face la momentul actual studiile la universități peste hotare. Dacă la sfârșitul anilor 1990, începutul anilor 2000, peste hotare plecau în special oamenii din mediul rural, în căutarea unui loc de muncă, acum profilul migrantului s-a schimbat - peste hotare pleacă în special tinerii, oamenii cu studii superioare, cu venituri medii și mari, originari din orașe. Sunt aspecte prezentate de experții Centrului de Cercetări Demografice din Chișinău, discutate în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV.

Potrivit studiului, 15% din populația din RM planifică să emigreze în următorii trei ani și într-o proporție mai mare este vorba de bărbați .1/3 sunt tineri cu vârsta până la 34 de ani. Una din cinci persoane care vor să emigreze are studii superioare, iar cei mai multi care pleacă sunt de la orașe. Cele mai optimiste scenarii arată că, peste două decenii, din 2,6 milioane de locuitori cu reședință obișnuită în Moldova vor rămâne doar 2 milioane. Asta în cazul în care autoritățile au conștientizat deja pericolul și vor interveni imediat cu politici. Dacă nu se va întâmpla aşa, peste 20 de ani, în Moldova vor rămâne doar 1,7 milioane de oameni.

Întrebat cum se explică acest fenomen că emigrează oamenii care au venituri decente aici în RM, expertul Eduard Mihalaș a menționat că salariul deja nu mai este singurul factor care determină oamenii să plece. Ei își doresc servicii publice de calitate - un sistem de educație mai bun, sisteme de sănătate mai sigure și localități cu infrastructura dezvoltată.

„Într-adevăr observăm unele schimbări acum în structura și factorii care determină oamenii să plece. Dacă la sfârșitul anilor 90, începutul anilor 2000 a prevalat migrația forței de muncă, majoritatea oamenilor care plecau, proveneau în special din mediul rural, acum când deja e mai ușor de accesat piețile muncii din țările UE, sunt interesați să plece tinerii să-și facă studiile peste hotare. Multe universități promovează o politică atractivă de atragere a tinerilor. Dacă comprarăm numărul de studenți care își fac studiile în RM și cei care își fac studiile peste hotare, putem spune că azi fiecare al cincilea student din RM studiază peste hotare”, a precizat Olga Găgăuz, expertă de la Centrul de Cercetări Demografice.

Potrivit experților, autoritățile nu pot stopa ori interzice migrația, dar ar putea întreprinde mai multe acțiuni pentru creșterea natalității și a nivelului de trai aici acasă.

„Situația nu diferă foarte mult de alte state din Europa, care se confruntă cu probleme demografice. Guvernul are puține instrumente de influență asupra migrației, dar ar putea influența sănătatea populației și fertilitatea”, a spus Eduard Mihălaș.

Deputatul PAS, Adrian Băluțel a menționat că autoritățile deja întreprind acțiuni care ar stimula natalitatea în RM, cum ar fi promovarea unor politici mai flexibile legate de concediul maternal, paternal și pe moment, se inițiază cadrul legal care va face posibilă instituirea mini-creșelor, în cadrul cărora o persoană va putea îngriji oficial un număr de 3-4 copii.

Totodată autoritățile planifică reformarea Agenției de ocupare a forței de muncă și a Inspecției Muncii, acțiuni care vor contribui la combaterea muncii la negru și va stimula munca legală aici acasă.

Emisiunea „Cabinetul din umbră” poate fi urmărită integral mai jos.

comentarii: