image
Sursa foto: jurnal.md/ Nadejda Roșcovanu

Dezbateri încinse în Parlament pe marginea noului Cod Vamal: „Va afecta grav investitorii din ZEL-uri care vor părăsi RM”

Noul Cod Vamal al Republicii Moldova a provocat discuții aprinse în plenul Parlamentului.

În timp ce Guvernul afirmă că e vorba de o racordare a legislației naționale la directivele europene, deputații din opoziție atrag atenția că noul Cod Vamal conține prevederi care vor afecta activitatea rezidenților din Zonele Economice Libere.

„În rezultat, investitorii străini vor pleca din Moldova”, au atenționat deputații.

Potrivit ministrului Finanțelor, viceprim-ministrul Serghei Pușcuța, noul Cod Vamal stabilește proceduri și formalități vamale armonizate cu cele din statele membre UE.

Printre elementele inovatoare ale proiectului se numără trecerea de la declaraţiile pe hârtie la declaraţiile electronice, eliminarea taxei pentru efectuarea procedurilor vamale, schimbarea formei contravenției și altele.

De cealaltă parte, opoziția consideră că noul Cod Vamal conține prevederi care vor afecta activitatea rezidenților din Zonele Economice Libere.

„Este un document important pentru RM, mai ales că e vorba de transpunerea directivelor europene. Dar acesta conține și prevederi care ne-au atras atenția. Antreprenoriatul din zonele economice libere va fi afectat. Conține prevederi care va îngreuna activitatea rezidenților în ZEL-uri care vor fi hărțuiți de controalele vamale, iar unii rezidenți vor pleca din RM. Acest model a fost încerca în anii 1999-2000, iar efectele au fost atât de grave că atunci s-a renunțat la ele”, a menționat deputatul Platformei DA Igor Munteanu.

„Acest proiect are o mie de pagini, dar e în Parlament de patru zile. Azi unii din voi intenționați să vă dați votul orbește fără ca să știți ce votați. Nimeni nu poate da asigurări că printre aceste prevederi nu se ascunde vreo schemă sau două”, a adăugat deputatul PAS Dumitru Alaiba.

„Niciun investitor nu va veni aici pentru că nu e o reglementare clară. Acest cod nu oferă reguli clare nici pentru agenții economici, nici pentru angajații vamali. Nu e un proiect pentru RM, ci o bifă pentru UE”, a spus și deputatul de la Partidul Șor, Vadim Fotescu.

Noul Cod Vamal presupune comasarea într-un singur act normativ a patru legi: actualul Cod vamal, Legea cu privire la tariful vamal, Legea cu privire la modul de introducere şi scoatere a bunurilor de pe teritoriul RM de către persoane fizice și Legea cu privire la aprobarea Nomenclaturii combinate a mărfurilor.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: