image
Sursa foto: jurnal.md

RM, pe locul 3 în lume la decese cauzate de Covid; De ce e necesar un lockdown bine gândit

Republica Moldova a fost ieri pe locul 3 în lume la decese cauzate de COVID raportat la populație. La media ultimelor 7 zile am fost pe locul 5. La cum decurg lucrurile, vom ajunge în curând pe primul loc.

În același timp, Dodon nu vrea lockdown pentru că-l cere Sandu. Se vorbește de „pierderi de miliarde de lei”, dar nimeni nu vrea să intre în esența acestui lockdown.

Nu e vorba despre o blocare totală a activității economice, cum a fost în aprilie 2020. Închidem doar activitățile neesențiale.

Pentru că astăzi, din cauza că unora tare le e dor de colegii de muncă sau pur și simplu se plictisesc acasă, noi avem zeci de mii de oameni care merg la job zilnic pentru niște activități pe care le pot face lejer de acasă.

Instagramurile, Facebookurile și Tik-tok-urile duduiau ieri de selfie-uri de prin restaurante și vinării glamuroase. În zi de duminică să te duci la restaurant doar pentru a te trage în selfie-uri e activitate esențială și nu știam? Cred că ne putem lipsi și de activitatea localurilor fițoase timp de două săptămâni.

Activitățile esențiale, cum ar fi magazinele alimentare, cele de produse agricole, piețele, doar pentru activitate agro-alimentară, pot fi menținute deschise.

Sunt convins că un lockdown făcut cu cap nu va duce la pierderi economice astronomice, de ordinul celor pomenite de cei care caută orice motiv să se opună oricărei inițiative venite de la Președinție.

În plus, un lockdown bine gândit, coroborat cu accelerarea procesului de vaccinare, ne poate scoate din această năpastă a pandemiei cu 2-3 luni mai devreme. Luni de activitate maximă economică care pot compensa situația de acum.

În același timp, cine calculează sutele de milioane cheltuite lunar pentru gestionarea pandemiei, tratarea bolnavilor? De sutele de morți și miile de oameni ce rămân cu probleme grave de sănătătate după COVID nici nu vreau să mai pomenesc. Aici orice calcul de ordin financiar e criminal.

Noutăţile partenerilor

comentarii: