image
Sursa foto: AFP

În Italia, tot personalul școlar, universitar și studenții sunt obligați să aibă certificatul verde; Părinții, vizați și ei

Autoritățile italiene au dispus noi măsuri în încercarea de a limita răspândirea cazurilor de infecatare cu COVID-19. Astfel, printr-un decret aprobat, joi, tot personalul școlar, universitar și studenții sunt obligați să aibă certificatul verde de vaccinare anti-COVID.

În cazul personalului din Educație, lipsa certificatului este considerată absență nejustificată și, începând cu a cincea zi de absență, duce la suspendarea raportul de muncă și la încheierea salarizării. Nici părinții nu sunt scutiți. Mai exact, accesul în incinta unităților de învățământ va fi condiționat de certificatul verde.

Toate măsurile enunțate mai sus vor fi aplicate în mod etapizat, scopul fiind ca la sfârșitul lunii octombrie toate categoriile de lucrători să aibă certificat verde. Planul guvernului este de a ține sub control curba epidemiologică și de a preveni eventuale măsuri de carantină.

Parlamentul a votat trecerea la lege a decretului care a intrat în vigoare pe data de 6 august, iar joi, 9 septembrie, Consiliul de Miniștri a aprobat, practic, noul decret care impune certificatul verde lucrătorilor din școli, universități și RSA (Reședințele Sanitare Asistate).

În RSA, obligația de vaccinare începe din 10 octombrie, eligibile fiind toate persoanele care intră în aceste structuri ca angajați. Vorbim aici despre angajații firmelor de curățenie, ai cantinelor şi cei care trebuie să efectueze lucrări de întreținere, mai notează sursa citată.

“Până la 31 decembrie 2021, termenul limită pentru sfârșitul stării de urgență, cu scopul de a proteja sănătatea publică, oricine accesează toate structurile școlii, instituțiilor de învățământ și de formare trebuie să dețină și să prezinte certificatul verde. Prevederea menționată nu se aplică copiilor, elevilor și studenților, precum și celor care participă la sistemele regionale de formare, cu excepția celor care participă la cursurile de formare ale institutelor tehnice superioare”, se arată în proiectul de decret.

Dispoziția privind RSA prevede: “De la 10 octombrie 2021 până la 31 decembrie 2021, termenul limită pentru încetarea stării de urgență, obligația de vaccinare prevăzută se aplică și tuturor subiecților, inclusiv celor externi, care își desfășoară propria activitate de lucru în structurile RSA”.

Premierul italian Mario Draghi anunța la începutul lunii septembrie că este posibil ca Itaila să devină prima țară europeană în care vaccinarea anti-Covid să devină obligatorie, oficialul precizând că 80% din populație va fi vaccinată până la sfârșitul acestei luni, scrie realitatea.net

"Invit pe toată lumea să se vaccineze. Este atât un gest pentru tine însuți, cât și de solidaritate pentru ceilalți, un act de protecție a propriei familii și a tuturor oamenilor cu care veniți în contact", afirma premierul Draghi.

Afirmațiile sale au stârnit reacții puternice din partea antivaxxerilor.

În context, șeful Guvernului de la Roma și-a exprimat solidaritatea față de toți cei care au devenit ținta urii și violenței din partea oamenilor care sunt împotriva vaccinării. "Trebuie să îmi exprim totodată și solidaritatea față de toți cei care au fost victime ale violenței din partea oamenilor care sunt împotriva vaccinului", a precizat șeful guvernului italian.

Până în prezent, în Italia, vaccinarea a fost declarată obligatorie doar pentru personalul medical.

La nivel global, singurele țări care au impus vaccinarea pentru toată populația sunt Indonezia, Micronezia și Turkmenistan. 

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: